Tudja-e, melyik az a növényevő, amely képes az oroszlánt is megölni?

tarajos sül
A tarajos sül Észak-Afrikában a Szaharán kívül mindenütt elterjedt. Előfordul Olaszország déli területein és Szicíliában is, ahová valószínűleg az ókori rómaiak vitték magukkal. Lehetséges, hogy Albánia és a volt Jugoszlávia területén is előfordul (illusztráció).
Vágólapra másolva!
A kifejlett elefánton és az orrszarvún kívül talán csak egy állat van, amelynek megtámadását még az oroszlánok is alaposan meggondolják. Szinte kizárólag végszükség, nagy zsákmányhiány esetén fanyalodnak arra, hogy megpróbáljanak elejteni egy tarajos sült.
Vágólapra másolva!

Bár a méret- és erőkülönbség hatalmas, a tarajos sül (Hystrix cristata) veszedelmes zsákmány. 35 centiméteres tüskéi képesek elbátortalanítani a szavanna királyát is.

A tarajos sül normál esetben viszonylag békés állat, amely éjszaka jár táplálék után. Élelmét szinte kizárólag növényi anyagok teszik ki.

Tarajos sül Forrás: Origo

Ha azonban támadás éri, dühöngő őrültté válik. Igyekszik mindig tüskés hátsó felét fordítani a támadó (vagy támadók) felé, és közben speciálisan erre alakult tüskéivel félelmetes zörgő-csörgő hangot hallat.

Sok esetben ez is elegendő a ragadozó elijesztésére, de a nagyon éhes vadállatok nem adják fel egykönnyen a zsákmányszerzést. Ilyenkor a sül nekihátrál a támadónak, és hegyes, horgas tüskéi belefúródnak a ragadozó pofájába, orrába, mancsába.

A tévhiedelemmel ellentétben a sül nem képes kilőni a tüskéit, viszont azok könnyen kiszakadnak a bőréből, és súlyos sérüléseket okozhatnak a támadónak. Ismert egy olyan videó is, ahol 17 oroszlánt futamított meg egyetlen tarajos sül!

Persze előfordul, hogy a sül végül mégis elveszti a harcot, de sokszor ez csak pirruszi győzelem a ragadozónak. A támadó bőrébe akadt tüskék fájdalmas, gyorsan elfertőződő sebeket okozhatnak, amelybe nemritkán bele is pusztul a ragadozó. Az emberre támadó oroszlánok is gyakran ilyen sebzett példányokból kerülnek ki, mert ezek már képtelenek elejteni a normál zsákmányaikat.