Brokkoli segíthet a jövőben a skizofréniában szenvedő betegeken

skizofrénia schizophrenia
Schizophrenia, Close-Up Of Young Man With Two Faces Wearing Hood Jacket
Vágólapra másolva!
A skizofrénia valószínűleg genetikus, a szülő egyenesen örökíti, és minden bizonnyal egy kémiai egyensúlytalanság az oka. A közelmúltban közzétett, több kutatást egyesítő tanulmányban azonban a Johns Hopkins Medicine kutató most rájöttek, hogyan lehet elcsípni a betegséget még azon a ponton, ahol jobban kezelhető. Ebben pedig a brokkoliban található enzim adta meg nem várt segítséget.
Vágólapra másolva!

Biztonságos kiegészítője lehet a gyógyszereknek

A most publikált eredmény szerint a brokkoli csírájának kivonata nagy mennyiségű szulforafán vegyületet tartalmaz, ami hamarosan egy új utat mutathat a skizofrénia tüneteinek kezeléséhez. Au újonnan kínált módszer lényege abban rejlik, hogy a szükséges, hagyományos antipszichotikus gyógyszerek adagjait ezzel a vegyülettel természetes módon tudják csökkenteni, és ezáltal a betegek mellőzhetik a gyógyszerek nemkívánatos mellékhatásait is.

A skizofrénia rendszerint fázisokban kialakuló betegség Illusztráció: Flickr/Joe Skinner Photography

– mondta Ph.D Akira Sawa, a Johns Hopkins Schizophrenia Központ igazgatója, a Johns Hopkins Orovostudományi Egyetem professzora.

A kezelések több, nemkívánatos mellékhatással járnak

A skizofrénia nem egységes kórkép, összefoglaló neve a pszichotikus állapotok közé sorolt agyi betegségeknek, melyeknek közös jellemzője, hogy a beteg akarata, gondolatai és érzelmei szétesnek. A pszichotikus állapotok a realitásérzék elvesztésével, érzékcsalódásokkal, hallucinációkkal, az érzelmi élet zavaraival, téveszmékkel, tudatzavar jelentkezésével járó elmegyógyászati betegségek.

A skizofrénia kezelésére használt gyógyszerek nem hatásosak teljes mértékben mindenki számára, és számos, nemkívánatos mellékhatást okozhatnak.

A skizofrénia kialulásában genetikai és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak Forrás: SCANPIX/Johan Strindberg

Utóbbiak között a kutatók kiemelték a metabolikus problémákat, amelyek fokozzák a kardiovaszkuláris kockázatot, a akaratlan mozgásokat, a nyugtalanságot, a merevséget és a „rázkódásokat". A JAMA Psychiatry tudományos folyóiratban szerdán publikált tanulmányban a kutatók a skizofrénia és az egészséges kontrollcsoport közötti különbségeket keresték az agyi változások tekintetében. A Johns Hopkins Schizophrenia Központ 81 betegét vizsgálták 24 hónapon keresztül, akik épp túlestek az első pszichózison, amely a skizofrénia jellegzetes tünete lehet. Mellettük 91 egészséges önkéntest kértek fel a kontrollcsoportban való vizsgálatokhoz. A résztvevők átlagosan 22 évesek voltak, és 58 százalékuk férfi.

A glutamát szerepét vizsgálták

A szakemberek egyfajta mágnest használtak ahhoz, hogy megmérjék és összehasonlítsák az egészséges és beteg emberek agyának öt régióját. A 7-Tesla mágneses rezonancia spektroszkópiai (MRS) adatok számítógépes elemzése egyedi kémiai metabolitokat és azok mennyiségét azonosította. Arra jutottak, hogy az agysejtek közötti üzenetek küldésében betöltött szerepéről ismert glutamát szintje jóval alacsonyabb volt a skizofréniával diagnosztizált páciensek körében, mint az egészséges kontrollcsoportnál. Ez pedig nagyban köthető depresszió és a skizofrénia kialakulásához. Így ezek a megállapítások azt bizonyítják, hogy a glutamát szintek szerepet játszanak a skizofrénia területén. Ezután azt vizsgálták, hogyan lehet ezt kezelni.

Megszüntették a kémiai egyensúlytalanságot

Közben egy másik kutatócsapat a glutamátot glutaminná alakító enzimet próbálta meg állatkísérletek során blokkolni, hogy lehetővé tegye annak a felhasználását. Ezután azt akarták látni, hogy képesek-e az ellenkezőjét előidézni, és megszüntetni a skizofréniát okozó kémiai egyensúlytalanságot.

A brokkoli hajtásokban található kémiai szulforafánt használták, amelyről az elmúlt évtizedben mutatták ki, hogy ígéretes sejtvédő hatásokkal rendelkezik.

A csírában a szulforafán előanyaga, a glükorafanin is megtalálható, ami képes szulforafánná alakulni. Amikor a kísérleti patkány agysejtjeit ezzel kezelték, az megváltoztatta az agyában a glutamát-egyensúlyhiányt, és ez lelassította az idegsejteket. Ez azt jelenti, hogy azok kevesebb üzenetet küldtek az agynak, ami bizonyos mértékben visszaállította az egyensúlyt.

Felvették a harcot a mentális rendellenességek ellen

A kutatók ezután azt vizsgálták, hogy a szulforafán képes lehet-e megváltoztatni a glutationszintet az ember agyában, amivel felvehetik a harcot a mentális rendellenességek, például a depresszió vagy a skizofrénia ellen. Kutatásukban kilenc önkéntes (négy nő és öt férfi) vett részt, akik naponta két kapszulát kaptak, amelyek 100 mikromolos szulforafánt tartalmaztak, brokkolicsíra kivonat formájában.

Brokkoli szüret, génkifejeződést befolyásoló növényi ételek Forrás: AFP/David McNew

A résztvevők arról számoltak be, hogy néhányan közülük jóval beszédesebbé váltak a vizsgált időszakban, másoknak inkább gyomorproblémái adódtak, ám

összességében pozitív tapasztalatokat szereztek.

A kutatók ezután MRS vizsgálatot végzetek, hogy megfigyeljék az egészséges önkéntesek glutationszintjét a három érintett agyterületen. Azt találták, hogy hét nap elteltével az alanyok agyában átlagosan 30 százalékkal nőtt az átlagos glutaminszint.

Egyelőre kezeljük óvatosan a kérdést!

A kutatók szerint azonban további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megtudjuk, hogy a szulforafán biztonságosan csökkentheti-e a skizofrénia esetén a pszichózis vagy hallucinációk tüneteit. Hangsúlyozták, hogy még meg kell határozniuk az optimális dózist, és meg kell vizsgálniuk, hogy mennyi ideig kell szedni a kivonatot a legjobb hatás eléréséhez.

Funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálattal (fMRI) és egyéb agyi képalkotási technológiákkal jól tanulmányozhatók a skizofréniával diagnosztizáltak agyi működésének eltérései. A kép az agy két rétegét mutatja egy emlékezőképességet működés közben vizsgáló fMRI kutatás során; narancssárgával kiemeltek azok a területek, amelyek az egészséges kontroll csoportnál aktívabbak, mint a skizofréniás betegeknél Forrás: Wikimedia Common/Kim J, Matthews NL, Park S

Figyelmeztettek arra is, hogy a most publikált tanulmány még nem igazolja vagy bizonyítja teljes mértékben, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható szulforafán-kiegészítők hatásosak a skizofrénia kezelésére vagy megelőzésére.

Arra kérik a betegeket, hogy konzultáljanak orvosukkal, mielőtt bármilyen típusú kiegészítőt kipróbálnának.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a skizofrénia világszerte mintegy 21 millió embert érint.