Kőzetekben próbálják tárolni a szén-dioxidot

2019.05.09. 08:01

Szén-dioxidot pumpálnak a Jura-hegység mélyén fekvő kőzetekbe svájci kutatók, azt vizsgálva, hogy az üvegházhatást okozó gázt vajon el lehet-e zárni ezzel a módszerrel, megakadályozva, hogy tovább erősítse a klímaváltozást.

Kőzetekben próbálják fogságba ejteni a szén-dioxidot

A Zürichi Műszaki Egyetem (ETH Zürich) szakemberei az európai mészkőhegységrendszerhez tartozó Mont Terriben kialakított laboratóriumban végeznek vizsgálatokat.
A kutatók sós vízben feloldott szén-dioxidot pumpálnak a hegy mélyében lévő kőzetekbe, ahol egy vízhatlan agyagréteg elméletileg "fogságba" tudná ejteni a gázt.
Alba Zappone vezető kutató szerint a projekt első nyolc hónapjában mindössze 500 milligrammnyi szén-dioxidot pumpálnak a kőzetbe egy fúrt lyukon keresztül. Ezután megfigyelik, hogy a gáz interakcióba lép-e az anyaggal vagy egy törésvonalon keresztül kiszivárog.

Forrás: WWF

Christophe Nussbaum, a Mont Terri projekt munkatársa szerint a szén-dioxid geológiai tárolása már létező gyakorlat, ám az erre szolgáló helyek általában lakatlanok, mint például a Szahara bizonyos részei.

Környezetvédőf aggódnak, hogy ezt sokan úgy értelmezik, hogy tovább szennyezhetik a környezetet

"Ebben az esetben az az újdonság, hogy ha egy napon szén-dioxidot akarunk tárolni Svájcban, amely egy sűrűn lakott régió, akkor biztosnak kell lennünk abban, hogy a szén-dioxid nem fog felvándorolni a felszínre és beszennyezni például az ivóvízforrásokat" - magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy Svájc lakói átlagosan nagyjából 5,8 tonna szén-dioxidot termelnek évente.

A Jura-hegységhez tartozó Mont Terri hegyben lévő kőzet laboratórium.Forrás: https://www.mont-terri.ch/

A környezetvédő szervezetek, köztük a Greenpeace azonban aggódnak, hogy a projekt eredményeit esetleg

sokan úgy értelmezik majd, mint "lehetőséget a további szennyezésre"

és a technológia elterelheti a figyelmet a károsanyag-kibocsátás visszaszorítását célzó erőfeszítésekről.

(Forrás: MTI)