Először használtak genetikailag módosított bakteriofágokat, vagyis baktériumokat fertőzni képes vírusokat egy szuperbaktériummal fertőzött páciens kezelésében.

Bakteriofággal mentették meg a súlyos beteg lány életét

A cisztás fibrózissal született Isabelle Carnell-Holdaway szervezetét a tuberkulózis kórokozójával egy nemzetségbe tartozó Mycobacterium abscessus fertőzte meg.Tizenhat éves korában a lány dupla tüdőátültetésen esett át, ám a baktérium továbbra is a szervezetében maradt. Később intenzív osztályra került mája rendellenes működése miatt. Az orvosok kevesebb mint 1 százalék esélyt adtak neki a túlélésre.

A bakteriofág megfertőzi a baktérium sejtet, megsokszorozza magát benne és elpusztítja.Forrás: https://www.bbc.com/news/health-48199915

A Pittsburghi Egyetem és a világhírű londoni Great Ormond Street Gyermekkórház kutatói azonban több mint 10 ezer bakteriofágot megvizsgálva végül megtalálták azt a hármat, amely együttesen legyőzheti a fertőzést. A három közül kettőn még genetikai módosítást is végeztek, hogy még halálosabb fegyverré tegyék a Mycobacterium abscessus ellen.A bakteriofágok a legszélesebb körben elterjedt, legváltozatosabb szervezetek a földi bioszférában. A legtöbb fág megfertőzi a gazdaszervezetet (baktériumot), gyorsan megsokszorozódik benne, majd elpusztítja azt.
A Nature Medicine című folyóiratban publikált eredmények szerint a páciens állapota javult az egyebek között intravénásan adagolt "fágkoktél" alkalmazását követően.

A 3 fág, amivel Isabellet kezelték.Forrás: https://www.bbc.com/news/health-48199915

Mint a szakemberek írták, "valószínű", hogy a módosított bakteriofágoknak köszönhető a javulás, ám nem lehet egyértelmű konklúziót levonni, mivel csupán egyetlen páciens kapott ilyen kezelést.

Isabelle felépült, megszabadult a baktérium fertőzéstől, ma már vezetni tanul.Forrás: https://www.bbc.com/news/health-48199915

A tanulmányt méltató szakértők szerint az eredmények előrelépést jelentenek a bakteriofágokat alkalmazó terápiában, ugyanis most először használtak genetikailag módosított fágokat és ugyancsak első ízben alkalmazták a kezelést Mycobacterium abscessusnál.
Bakteriofágokkal történő terápiát általában csak nagyon beteg pácienseknél alkalmaznak. Az immár 17 éves Isabelle a veleszületett genetikai betegségen kívül diabétesszel, májkárosodással él együtt, valamint Epstein-Barr vírussal fertőzött.

(Forrás: MTI)