Egy legalább 2624 éves amerikai mocsárciprus (Taxodium distichum) az Egyesült Államok keleti felének legidősebb ismert fája - közölték kutatók az Environmental Research Communications című folyóiratban publikált tanulmányukban, amely szerint az észak-karolinai mocsárvidéken felfedezett növénymatuzsálem egyike a világ legidősebb, ivaros módon szaporodó fáinak.

 Famatuzsálemre bukkantek a kutatók

A kutatók akkor bukkantak rá a különleges fára, amikor évgyűrűket tanulmányoztak az állam délkeleti részén futó Black River mellékfolyó mentén, hogy feltárják Észak-Amerika keleti felének klímatörténetét.

Amerikai mocsárciprus (Taxodium distichum) .Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Amerikai_mocs%C3%A1rciprus#/media/File:Taxodium_distichum_Caddo_Lake_TX_2.jpg

A fák korán kívül az évgyűrűk szélessége és színe ugyanis arról is árulkodik, hogy mennyire volt csapadékos vagy száraz egy adott év - írja a LiveScience című ismeretterjesztő hírportál. A területen végzett korábbi terepmunkálatokból a szakemberek már tudták, hogy a térség ad otthont az Egyesült Államok egyik legöregebb amerikai mocsárciprus-csoportosulásának. A kutatók korábban számos 1000 és 1650 év közötti fát azonosítottak a területen.

A most felfedezett 2624 éves amerikai mocsárcipruson vagy más néven fésűs mocsárcipruson kívül egy 2088 éves példányt is találtak, és a szakemberek szerint nagyon valószínű, hogy a csaknem 100 kilométer hosszan futó Black River mentén még jó néhány 2000 évnél idősebb fa magasodik.
A tanulmány szerint az amerikai mocsárciprus immár bizonyítottan a Föld legöregebb ismert, vizenyős területen élő fafaja, és ötödik helyen áll az ivaros módon szaporodó, legöregebb fák világranglistáján. (Az egyetlen egyedről, ivartalan szaporodással létrejött növények - klónok -, amelyek az anyanövénnyel teljesen azonos genommal rendelkeznek, több tízezer évig is elélnek.)

Az amerikai mocsárciprus (Taxodium distichum) légzőgyökerei.Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Amerikai_mocs%C3%A1rciprus#/media/File:Taxodium_distichum_roots.jpg

A kutatók szerint a most felfedezett ősi fák védett területen élnek, ám a fennmaradásukra mégis így is

fenyegetést jelent

a folyó más szakaszain zajló fakitermelés és egyéb munkálatok, valamint az ipari környezetszennyezés és a klímaváltozás.

(Forrás: MTI)