Egy legalább 2624 éves amerikai mocsárciprus (Taxodium distichum) az Egyesült Államok keleti felének legidősebb ismert fája - közölték kutatók az Environmental Research Communications című folyóiratban publikált tanulmányukban, amely szerint az észak-karolinai mocsárvidéken felfedezett növénymatuzsálem egyike a világ legidősebb, ivaros módon szaporodó fáinak.

A Balck River melléke a famatuzsálemek paradicsoma

A kutatók akkor bukkantak rá a különleges fára, amikor évgyűrűket tanulmányoztak az állam délkeleti részén futó Black River mellékfolyó mentén, hogy feltárják Észak-Amerika keleti felének klímatörténetét.

A fák korán kívül az évgyűrűk szélessége és színe arról is árulkodik, hogy mennyire volt csapadékos vagy száraz egy adott év - írja a LiveScience című ismeretterjesztő hírportál.

MocsárciprusokForrás: Wikimedia Commons

A területen végzett korábbi terepmunkálatokból a szakemberek már tudták,

hogy a térség ad otthont az Egyesült Államok egyik legöregebb amerikai mocsárciprus-csoportosulásának.

A kutatók korábban számos 1000 és 1650 év közötti fát azonosítottak a területen.

Ez lehet a Föld legidősebb vizenyős élőhelyről ismert fája

A most felfedezett 2624 éves amerikai mocsárcipruson vagy más néven fésűs mocsárcipruson kívül egy 2088 éves példányt is találtak, és a szakemberek szerint nagyon valószínű, hogy a csaknem 100 kilométer hosszan futó Black River mentén még jó néhány 2000 évnél idősebb fa magasodik.

Egy kétezer év körüli mocsárciprus törzseForrás: IUCN Red List

A tanulmány szerint az amerikai mocsárciprus immár bizonyítottan a Föld legöregebb ismert, vizenyős területen élő fafaja, és ötödik helyen áll az ivaros módon szaporodó, legöregebb fák világranglistáján.

(Az egyetlen egyedről, ivartalan szaporodással létrejött növények - klónok -, amelyek az anyanövénnyel teljesen azonos genommal rendelkeznek, több tízezer évig is elélnek.)

A mocsárciprusok a szubtrópusi öv vizes élőhelyit, mocsarait lakjákForrás: Wikimedia Commons

A kutatók szerint a most felfedezett ősi fák védett területen élnek,

ám a fennmaradásukra mégis így is fenyegetést jelent

a folyó más szakaszain zajló fakitermelés és egyéb munkálatok, valamint az ipari környezetszennyezés és a klímaváltozás.

(Forrás: MTI)