Rémisztő fehér cápa száguldott a búvárfotós felé

nagy fehér cápa
A nagy fehér cápa áll a támadási statisztikák élén ( a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
A dél-ausztráliai Neptun-szigetek környéke a világtenger egyik leghíresebb olyan területe, ahol testközelből lehet megfigyelni az óceánok legveszedelmesebb nagyragadozójaként számon tartott nagy fehér cápát.
Vágólapra másolva!

Hirtelen csak egy hatalmasra tátott szájat látott

Nem mindennapi kalandban volt része a 32 éves búvárfotósnak, Kane Overallnak. A férfi az Adelaid közelében, a Nagy Ausztrál-öböl keleti végében fekvő Neptun-szigetek vizein figyelte meg az itt különösen gyakran felbukkanó nagy fehér cápákat, a védőketrec biztonságából.

A dél-ausztráliai Neptun-szigetek vizein szezonálisan viszonylag nagyobb számban gyülekeznek a nagy fehér cápák Forrás: Escape

A víz alatt várakozva fedezte fel azt a cápát, amely eleinte csak távolabb cirkált nyugodt tempóban,

de eközben egyre jobban szűkítette a köröket, a ketrec felé közeledve . A ragadozó nagyjából két méter távolságra lehetett a cápaketrectől, amikor hirtelen egyenesen a búvárfotós felé fordult, és ahogy a ketrec közelébe ért, hatalmasra tátotta a száját.

A cápa hirtelen megfordult, és elindult Kane Overall felé Forrás: Kane Overall/Magnus News

„Egy nőstény volt, olyan három és fél méter hosszú lehetett. Körülbelül két láb (mintegy 60 cm) távolságra lehetett a kamerámtól, amikor a képeket készítettem róla” – nyilatkozta Kane Overall a Magnus Hírügynökségnek.

– kommentálta az izgalmas pillanatokat a búvárfotós.

A felvételek valóban rendkívül drámaian hatnak, és ha valaki ezt védőketrecen kívül látja a víz alatt, könnyen lehetséges, hogy ez lesz élete utolsó látványa, ám Kane Overall teljes biztonságban tudhatta magát a cápaketrec falain belül.

A cápa már alig csak fél méterre volt Overalltól, amikor ez a fotó készült Forrás: Kane Overall/Magnus News

Ausztráliában, csakúgy, mint a másik világhírű nagy fehér cápás merülőhelyen, a Dél-afrikai Köztársaságban, szigorú szabványok írják elő ugyanis a cápaketrecekkel szemben támasztott hatósági biztonsági követelményeket.

Majdnem belehalt a cápák iránt érzett szeretetébe

Ausztrália nyugati és déli partszakaszának egyes pontjain szezonálisan nagyobb számban gyülekeznek a nagy fehér cápák.

A dél-ausztráliai Neptun-szigetek a világtenger egyik legjobb fehér cápás „hot spotjának” számítanak, ahol még az 1970-es évek elején a nemzetközi hírű nagy fehér cápa kutató és búvároperatőr, Rodney Fox kezdte el pionírként e nagyragadozók víz alatti megfigyelését, az általa kifejlesztett biztonsági védőketrec alkalmazásával.

(A nagy fehér cápáknak főleg az 1960-as, 70-es években rendkívül rossz hírük volt Ausztráliában, amit a rájuk aggatott „White Death”, azaz „fehér halál” elnevezés is jól illusztrál.)

A világhírű ausztrál nagy fehér cápa szakértő és víz alatti operatőr, Rodney Fox Forrás: Experience Days

Rodney Fox, mint elismert szaktekintély, valamilyen formában a 20. század szinte összes híres nagy fehér cápás játék-, illetve dokumentumfilm forgatásában közreműködött tanácsadóként,

gyakran víz alatti operatőrként is,

így többek között ő készítette el Steven Spielberg 1975-ben bemutatott ikonikus „Jaws” (Állkapcsok, nálunk A cápa) című thrillerének néhány víz alatti, és valódi nagy fehér cápákat ábrázoló felvételét.

Egy kíváncsiskodó nagy fehér közelíti meg a cápaketrecet a Neptun-szigetek vizein Forrás: Department for Environment and Water

Fiatalkorában, az 1960-as évek végén egyszer búvárkodás közben majdnem egy rátámadó nagy fehér cápa áldozata lett, napokig élet és halál között lebegett.

Rodney Fox a bal oldalát ért harapás nyomaival, felépülése után Forrás: Pinterest

Felépülése után határozta el, hogy egész életét a nagy fehér cápák tanulmányozásának szenteli.

Ő teremtette meg többek között a Neptun-szigetek térségében a ketreces ökoturizmust

e félelmetes hírű nagyragadozók megfigyelésére, abból a célból, hogy ezzel is hozzájáruljon e ritka és napjainkban már veszélyeztetettnek számító faj megmentéséhez.

Rodney Fox egész életét a nagy fehér cápák kutatásának és védelmének szentelte Forrás: The Advertiser

Ő az alapítója a Fox Research Fundation (Fox Cápakutatási Alapítvány) nonprofit szervezetnek, ami többek között a Neptun-szigeteki ökoturizmus bevételeiből teremti meg a tudományos kutatások anyagi hátterét.

Nem véletlen, hogy ráharapnak a fémtárgyakra is

A ketreces merülések hőskorában, az 1980-as évek végén, illetve az 1990-es évek elején több kutató, illetve operátor is felfigyelt arra, hogy a nagy fehér cápák időnként ráharapnak az acélból épített cápaketrecekre, valamint más fémtárgyakra, mint például a lehorgonyzott búvárhajók csavarjára vagy horgonyláncaira.

Egy nagy fehér ráharap a ketrecre Forrás: YouTube

A tengerbiológusok viszonylag hamar megfejtették, hogy mi áll a szokatlannak tűnő, furcsa jelenség hátterében. A nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) rendkívül fejlett érzékszervekkel rendelkezik mind a látást, mind a szaglást illetően, továbbá a víz alatti hangok, illetve lökéshullámok komplex detektálásában is.

Egyik különleges szerve, az úgynevezett Lorenzini-ampullák segítségével

a számunkra érzékelhetetlen, rendkívül alacsony feszültségű mágneses erőterek érzékelésére is képes,

aminek mind a zsákmányolásban, mind pedig a nagy távolságú óceáni vándorlások során a tájékozódásban van rendkívül fontos szerepe.

A nagy fehércápa orrnyúlványán látható pórusok a Lorenzini-ampullák Forrás: Wikimedia Commons

Az állat orrnyúlványán apró pórusok formájában látható Lorenzini-ampullák annyira érzékenyek, hogy még a nagyobb fémtárgyak mikrofeszültségű erőterét is kiválóan érzékelik.

Ez az inger teszi kíváncsivá a cápaketrec közvetlen közelében úszkáló nagy fehér cápákat is a fémtárgy iránt. Mivel a szokatlan tárgyakat a cápák harapással is tesztelni szokták, ez a magyarázata annak, hogy időnként „ráfognak” a cápaketrecre is.

A nagy fehért a fém mágneses erőtere vonzza a ketrechez Forrás: Pinterest

Szó sincs tehát arról, hogy a ketrec túloldalán szemlélődő búvárt szeretné ilyenkor „kipiszkálni”,

amit jól illusztrál, hogy egy-egy ilyenfajta ráharapás után a ragadozó békésen elúszik a ketrectől. Ugyanakkor ez a viselkedés kiváló alkalmat teremt a búvárfotósok számára ahhoz, hogy rendkívül hatásos drámai képeket készítsenek a nagy fehér harapásra tátott szájáról közvetlen közelről és teljes biztonságban.