Az abnormális kromoszómaszám agresszívvá teszi a prosztatarákot

2019.05.14. 13:53

A normálistól eltérő kromoszómaszám agresszívvá teszi a prosztatarákot. Ha túl sok vagy túl kevés a prosztatatumorban az örökítőanyag-hordozó, akkor különösen halálos lehet a betegség - állapította meg Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatócsoportja.

A több mint öttel több vagy öttel kevesebb kromoszómarészlettel rendelkező páciensek öt százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg prosztatadaganatban - írták a PNAS című szaklapban megjelent tanulmányukban.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) Howard Hughes Orvostudományi Intézetének munkatársai Angelika Amon vezetésével olyan módszert fejlesztettek ki, mellyel felismerhetik a formalinnal tartósított rákos mintákban a kromoszómaszám eltéréseit, vagyis az aneuploidiát.

Prosztataráksejtek számítógépes grafikánForrás: Science Photo Library/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

Kutatásuk során figyelemmel követték 333 prosztatarákos páciens betegségének lefolyását 15 éven át és megállapították, hogy egynegyedüknél (23 százalékuk) legalább öt kromoszómadarab megsokszorozódott vagy elveszett. Esetükben a betegség ötször nagyobb gyakorisággal volt halálos kimenetelű.

"Annak megfejtése, mennyi aneuploidia van a prosztatadaganatban, segít annak megjóslásában, milyen agresszív a tumor és milyen valószínű, hogy a páciens belehal a kórba" - mondta Amon.