Telített zsírokban rejlik az elhízás és a depresszió kapcsolata

2019.05.14. 19:33

Az elhízást és a depressziót már régóta összekapcsolták a kutatók, és a korábbi klinikai vizsgálatok is igazolták, hogy szoros az összefüggés a két állapot között. Eddig azonban leginkább arra fókuszáltak, hogy a túlsúly hogyan okoz melankóliát. A szakemberek most azonban ezt fordítva is megvizsgálták.

A túlsúlyos egyedek lassabban reagáltak az antidepresszáns kezelésre

A Glasgow Egyetem a Gladstone Intézettel együttműködve igazolta, hogy a magas telített zsírtartalmú étrend elhízáshoz vezet, ami egyenes utat jelent a depresszióhoz. Azt is megállapították, hogy a foszfodiészteráz nevű, specifikus enzim csökkentésével az elhízással összefüggő depresszió tünetek is csökkenthetők. A kutatók egerekkel végzett kísérletei arra utaltak, hogy a telített zsírsavak a véráramon át az agyba jutva felhalmozódnak, és befolyásolják a depresszióval kapcsolatos tüneteket. Azokban az állatokban, amelyeket zsírban gazdag étrenddel táplálták, az agy hipotalamusz régiójában az anyagcsere-rendszerhez kötődő és depresszióhoz köthető jeleket találtak.

A túlsúly és a depresszió közötti kapcsolatot kutattákForrás: pexels.com

Az elhízás és a depresszió közötti kapcsolat igen bonyolult, és a túlsúlyos egyedek lényegesen lassabban reagáltak az antidepresszáns kezelésre – mondta George Baillie, a Glasgow Egyetem professzora. – Úgy gondoljuk, hogy a legfrissebb eredményeink segíthetik a jövőben az antidepresszáns gyógyszerek hathatós fejlesztését, amelyek a túlsúlyos és elhízott emberek számára elengedhetetlenül fontosak.

A telített zsírok megszilárdítják a negatív érzéseket

Ez az első alkalom, hogy a kutatók azt figyelték meg, hogy a magas zsírtartalmú étrend milyen közvetlen hatással lehet az agy azon jelzőterületeire, amelyek a depresszióval kapcsolatosak. Azt szerették volna elmagyarázni, hogy hogyan és miért kapcsolódik az elhízás a depresszióhoz, és hogyan tudnák a betegeket a korábbiaknál jobban kezelni.
Gyakorta fordulunk az evéshez, ha nem érezzük jól magunkat, ám hosszú távon ez igen negatívan befolyásolja a hangulatunkat – mutatott rá a professzor. – Sokszor ilyenkor a telített zsírokban keresünk vigaszt, amelyek ezután megszilárdítják a negatív érzéseket.

A leggyakoribb depressziós tünet legtöbb esetben a nem nyilvánvaló okokból eredő szomorúságérzetForrás: pexels.com

A telített zsírok megemelik a koleszterinszintet, és szívbetegséget, túlsúlyt, érelzáródást okoznak. Ebbe a csoportba tartoznak az állati eredetű zsírok, emellett a kókusz-zsír és a pálmazsír. Számos jelátviteli folyamatban résztvevő másodlagos hírvivő molekula, mely a cAMP függő protein-kinázokat (röviden PKA) aktiválja, amely két szabályozó és két katalitikus egységből áll, ebben a formában inaktív. A cAMP hatására a szabályozó egység leválik és a két katalitikus egység aktiválódik. A vizsgálatban a kutatók megállapították, hogy az elhízás depressziót indukál, és ez a jelenség a cAMP / PKA jelátviteli út megszakításán keresztül történt.

(MedicalExpress)