Egy jó hír, amitől még nem szabad hátradőlni

Balaton
A Balaton látképe.
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem jelent azonnali veszélyt az európai édesvizekben lévő mikroműanyag - derült ki egy új svájci felmérésből.
Vágólapra másolva!

Európa folyóiban és tavaiban még nem áll fenn akut veszély

Bernd Nowack és Veronique Adam, a svájci Empa kutatóközpont munkatársai elmondása szerint elsőként becsülték meg annak kockázatát, milyen veszélyt jelentenek az apró műanyagrészecskék az édesvízben élő halak és más organizmusok számára.

A Duna Visegrádnál. Az európai folyamok és folyók vízminősége egyelőre még a határérték felett van Forrás: Pilisi Parkerdő

A kozmetikumokban található apró műanyagrészecskék, a mosásból származó műanyagrostok, valamint elmállott és szétesett műanyagok egyaránt a szennyvízbe kerülnek.

Bár a víztisztítótelepek egyre hatékonyabban működnek és kiszűrik az öt milliméternél kisebb részecskék jórészé, mégis egyre több műanyag kerül a vizekbe és a talajba.

Mikroműanyag Forrás: Flickr

A svájci szakértők szerint Európa folyóiban és tavaiban még nem áll fenn akut veszély,

a mikroműanyag koncentrációja az eddig vizsgált vizekben a vízi élőlényekre veszélyt jelentő határérték alatt van- - közölte az Empa.

Ázsiában már sokkal rosszabb a helyzet

A tudósok olyan módszert alkalmaztak, amelyet elsősorban a vegyi anyagok okozta környezeti kockázatok felbecslésére használnak. Eredményeikről az Environmental Toxicology and Chemistry című szaklapban számoltak be.

Kolduslány Kalkuttában. Az ázsiai vizek szennyezettsége jóval magasabb az európai édesvizekhez képest Forrás: AFP/Deshakalyan Chowdhury

Európától eltérően Ázsia vizeinek egy részében már a küszöbértékek feletti a mikroműanyag-terheltség.

A világ egyes régiói tehát különböznek a mikroműanyag okozta szennyezettséget és az abból származó rizikókat tekintve. Központi probléma a szennyvíztisztítás: ahol nincsenek vagy korlátozottan működnek a víztisztítótelepek, ott nagyobb koncentrációban jelentkezhet a mikroműanyag a természetben.

Elkerülhetetlenek a további vizsgálatok

Az Európa számára megnyugtatónak látszó kutatási eredmény ellenére Nowack hangsúlyozta, további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy kizárják a negatív következményeket.

A Balaton látképe Forrás: Wikimedia Commons

A szakemberek további kockázati értékeléseket végeznek a talajban és a világ vizeiben lévő mikroműanyag után kutatva.

Az Empa szakértői vizsgálják továbbá a mikroműanyag keletkezésének körülményeit, és megpróbálják meghatározni a környezetben lévő mikroműanyag mennyiségét.

(Forrás: MTI/sda)