Oroszlán módjára vadásznak a tigriscápák

tigriscápa
A csíkos hátú tigriscápa (Galeocerdo cuvier) a trópusi és szubtrópusi vizek lakója
Vágólapra másolva!
Az oroszlánhoz hasonlóan lesből támad kiszemelt zsákmányára a tigriscápa - derült ki egy új tanulmányból, amely szerint az óceán egyik legrettegettebb ragadozója "meglepően lusta" vadász.
Vágólapra másolva!

Meglepően lusták a rettegett csíkos hátú ragadozók

Az ausztráliai Murdoch Egyetem és az Ausztrál Tengertudományi Intézet kutatói 27 tigriscápát (Galeocerdo cuvier) jelöltek meg speciális jeladóval a Nyugat-Ausztrália partjaihoz közeli Ningaloo zátonynál.

A kamerát, valamint mozgás- és környezetérzékelőket ötvöző eszközök révén a szakemberek megfigyelték, hogy miként mozognak a cápák, amikor összetalálkoznak a jellegzetes zsákmányuknak számító teknősfajokkal, nagytestű halakkal és más cápákkal.

Tigriscápa (Galeocerdo cuvier) Forrás: Elter Tamás

- mondta a kutatást vezető Samantha Andrzejaczek. "Az általunk megjelölt példányok még akkor is zavartalanul úszkáltak tovább és meg sem próbáltak lecsapni az éber zsákmányra, amikor az az orruk előtt volt" - tette hozzá a szakember.

Leginkább csak a biztosra mennek

A tanulmány társszerzője, Adrian Gleiss szerint a tigriscápák inkább lesből támadnak, akárcsak az oroszlánok. Nem pazarolnak energiát arra, hogy üldözőbe vegyenek olyan prédát,

amely már tisztában van a jelenlétükkel és gyorsan el tud szökni,

inkább lesből támadnak a gyanútlan teknősökre és nagytestű halakra.

Potenciálisan a tigriscápa számít az egyik legveszélyesebb fajnak Forrás: Elter Tamás

A kutatók puszta kézzel erősítették a jeladókat a cápák hátúszójára, majd miután a műszerek egy-két nap után maguktól leváltak, begyűjtötték őket a víz felszínéről. A vizsgálat egyedülálló bepillantást nyújt a cápák egy napjába, hasznos információkkal segítve a ragadozók megóvását célzó erőfeszítéseket.

A tigriscápa a kékcápa-alakúak rendjének (Carchariniformes) valamint a kékcápák családjának (Carcharhinidae) legméretesebb faja, a kifejlett példányok között előfordulnak a 6 méteres hosszúságot is meghaladó ragadozók.

A tigriscápa a legméretesebb kékcápa-féle, amelynek a 6 métert is meghaladhatja a maximális testhossza Forrás: Wikimedia Commons

A tigriscápa kozmopolita faj, a világtenger valamennyi trópusi-szubtrópusi vizében honosnak számít.

Leginkább a partközeli sekély vizekben vadászik, és a cápák világán belül ennek a fajnak a legszélesebb a zsákmány-palettája, ami a tarisznyarákoktól kezdve a vízre leszálló tengeri madarakon át a kisebb-nagyobb csontos halakig, más cápafajokig, teknősökig és tengeri emlősökig terjed.

Halálos konzervnyitó, ami a teknőspáncélt is szétfűrészeli

A tigriscápát a támadási statisztikák alapján az emberre második legveszélyesebb cápafajnak tekintik, közvetlenül a nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) után.

Potenciálisan a legveszélyesebb: a nagy fehér Forrás: Elter Tamás

A faj az elnevezését a törzsén látható sötét tónusú harántcsíkokról kapta, ami a fiatalabb példányokon még rendkívül markáns, ám az idősödő egyedeken fokozatosan elhalványul.

A faj a nevét a törzs mindkét oldalán jól látható markáns harántcsíkokról kapta Forrás: Epic Diving/ Daniel Botelho

Ami ugyancsak a tigriscápa egyedi sajátosságának számít a cápák világán belül, az a rendkívül erős és hatékony fogazata.

Amíg a legtöbb cápafajnál az alsó és felső állkapcsokban lévő fogak kétneműek, azaz eltérő formájúak, addig velük szemben a tigriscápa egynemű fogazattal rendelkezik.

A kakastaréjszerű fogak úgy működnek, mint a konzervnyitó Forrás: Wikimedia Commons

Az alacsony és lapos, visszafelé hajló, kakastaréjszerű erősen recézett fogak úgy működnek, mint a konzervnyitó: ha a tigriscápa ráharap a zsákmányára a fejét jobbra-balra mozgatva szabályosan kettéfűrészeli a prédáját.

A tigriscápának rendkívül hatékony a harapási mechanizmusa Forrás: Youtube/lasongo

A tigriscápa még a legkeményebb teknőspáncélt is képes szétharapni egy-két másodperc alatt.

Ez a fogstruktúra és harapási mechanizmus teszi különösen veszélyessé: a tigriscápa támadások nagyon gyakran okoznak amputációs, végtagvesztéssel járó, és ezért sokszor halálos kimenetelű sérüléseket.

Rendszámtáblától kezdve bulldogig és fél disznóig terjed a repertoár

A tigriscápák gyomrában a szokásos prédaállatok maradványain kívül időnként egészen elképesztő dolgokat is szoktak felfedezni,

így például találtak már tigriscápa gyomorban rendszámtáblát, műanyag kannát, fém kaparót,

de például kettéharapott bulldogot, vagy disznómaradványokat is. Az indopacifikus régióban a Vörös-tengertől Francia Polinéziáig szinte mindenhol előfordul.

Kozmopolita faj, a világtenger valamennyi trópusi-szubtrópusi vizében előfordul Forrás: Albert Kok

Az Atlanti-óceán keleti partszegélyén a nyugat-afrikai Szenegáltól a Guineai-öbölig, a nyugati oldalon pedig az Egyesült Államok délkeleti partjaitól Brazíliáig fordul elő, és jelentős populációjuk él a Karib-tengerben is.

A Földköz-tengerben viszont nem számít honos fajnak.

A tigriscápák lesből való prédálásának egészen különleges formáját lehet megfigyelni a csendes-óceáni Midway-szigeteken.

tigriscápa Forrás: Albert Kok

Itt minden évben, amikor a tengeri csérek és szürke albatroszok fiókái először próbálgatják a szárnyaikat, a tigriscápák nagyobb falkákban gyülekeznek a Keleti-, és a Sand-sziget lagúnáiban. Amikor a még ügyetlen fiókák lehuppannak a víz felszínére, a közvetlenül ez alatt cirkáló cápának csupán annyit kell tennie, hogy kitátja a száját és elnyeli a mit sem sejtő fiatal madarat.