Sikeresen szétválasztottak egy sziámi ikerpárt Zágrábban

2019.05.16. 14:39

A zágrábi Rebro kórház orvoscsoportja sikeresen szétválasztott egy sziámi ikerpárt, akik a mellkasuknál és a hasuknál voltak összenőve - közölte a helyi sajtó csütörtökön.

Tizennégy óráig tartott az ikerpár szétválasztása

A tizennégy órán át tartó beavatkozásban - amely két hónappal ezelőtt történt - 23 orvos vett részt, sebészek és altatóorvosok egyaránt. A sikeres műtétről azonban csak szerdán számoltak be sajtótájékoztatón a kórház orvosai.

A zágrábi Rebro kórház orvoscsoportja, amely a bonyolult beavatkozást elvégezteForrás: Croatia Week

A két kislány koraszülött volt, és az orvosok hat hétig küzdöttek az életükért.

Bár a csecsemők még túl kicsik voltak, mindössze 3600 grammosak összesen, a műtétet már nem lehetett tovább halogatni. Az egyik ikerpárnál szívelégtelenség lépett fel, a másiknál pedig vizelési problémák - közölte a kórház.

Már megkétszereződött a koraszülöttek testsúlya

Tomislav Luetic vezető sebész a sajtónak elmondta: rendkívül bonyolult műtétről volt szó, a kislányoknak közös volt a májuk és a vékonybelük egy része.

Azóta azonban Kristina és Valentina jól vannak, a súlyuk is megkétszereződött, külön-külön 3,5 kilósak - mondta.

Hozzátette: felépülésükben fontos szerepük volt a nővéreknek is, akik mindvégig ápolták a csecsemőket.

 

A szétválasztott két kislány szerencsére túl van a komplikációkonForrás: NewsBeezer

Az ikrek nehéz küzdelmen vannak túl, de még vár rájuk néhány műtét, többek között a hasfaluk bezárása, a kislányok ugyanis a szétválasztással a hasfelületük 30 százalékát elveszítették - hangsúlyozta az orvos, aki szerint a gyerekek nemsokára már hazamehetnek.

Rendkívül ritka esetről van szó

A második olyan sziámi ikerpárról van szó a világon, akiknek a májuk és a vékonybelük nőtt össze. Az első ilyen ikerpárnál a műtét alatt az egyik csecsemő életét vesztette,

a horvát kislányok azonban mindketten jól vannak.

 

Tizennégy órát vett igénybe a szakmai bravúrnak számító műtéti beavatkozásForrás: Haldis

Egy úgynevezett iker-iker transzfúziós szindrómáról (TTTS) van szó, amely az egypetéjű, monochorialis ikerterhességben fordulhat elő - írták a helyi lapok.

(Forrás: MTI)