A világon minden hetedik gyerek túl alacsony súllyal születik. 2015-ben több mint 20 millió újszülött jött világra kevesebb, mint 2500 grammal - olvasható a Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézete (LSTHM) és az UNICEF által közösen jegyzett, a The Lancet Global Health című lapban csütörtökön publikált tanulmányban.

A jómódú országokban is csak minimális az előrelépés

A 148 országot vizsgáló kutatás szerint a normálisnál alacsonyabb súllyal születő gyerekek háromnegyede dél-ázsiai és a Szaharától délre fekvő afrikai országokban látta meg a napvilágot.

De Európa, Észak-Amerika, Ausztrália és Új-Zéland jómódú országaiban is alig történt előrelépés 2000 óta az alacsony súllyal született gyerekek arányának mérséklésében.

Képillusztráció: pexels.com

Évente 2,5 millió újszülött hal meg, a tanulmány szerint 80 százalékuk alacsony testsúllyal jön világra.

Az így születő gyerekeknél magas a fejlődési rendellenességek és életük további részében a betegségek - például cukorbetegség, valamint szív- és érrendszeri betegségek - kialakulásának kockázata.

A koraszülés is komoly problémát jelent

A WHO 195 tagállama 2012-ben úgy döntött, hogy 2025-ig 30 százalékkal csökkenti az alacsony testsúlyú születések arányát. Az UNICEF szerint ennek eredményeként enyhe csökkenés volt tapasztalható, a 2000-ben regisztrált 17,5 százalékos arány (22,9 millió élveszületés) 2015-re 14,6 százalékra (20,5 millió élveszületés) csökkent.

A fejlettebb régiókban a koraszülés jelent problémátKépillusztráció: pexels.com

A szegényebb országokban az alacsony születési súly leggyakoribb oka a nem megfelelő fejlődés az anyaméhben, míg a fejlettebb régiókban gyakran a terhesség 37. hete előtti koraszülés áll a háttérben - olvasható a tanulmányban.

A tanulmány szerzői felhívták a figyelmet arra,

hogy a gyerekeket születés után le kell mérni és biztosítani kell a megfelelő ellátásukat.

Az alacsony testsúly okainak legyőzéséhez szükség van olyan egészségügyi intézkedésekre is, mint a felvilágosító kampányok.

Dél-Ázsiában a legrosszabb a helyzet

A tanulmányhoz 281 millió születés adatait értékelték ki. Az alacsony testsúllyal születő babák aránya Svédországban a legalacsonyabb, mindössze 2,4 százalék. A legnagyobb előrelépés a Dél-Ázsiában és a Szaharától délre lévő afrikai országokban tapasztalható.

Forrás: Wikimedia Commons

Itt az érintett újszülöttek aránya 2000 és 2015 között 1,4, illetve 1,1 százalékkal csökkent.

Elsősorban a népességnövekedés miatt azonban a kis súllyal született gyerekek száma a Szaharától délre lévő afrikai országokban 4,4 millióról ötmillióra emelkedett. Dél-Ázsiában jött világra 2015-ben a legtöbb alacsony testsúlyú gyerek: 8,8 millió.

(Forrás: MTI/AFP)