Megfejtették a mopszok és bulldogok légzési nehézségeinek okát

mopsz
A mopsz vagy pug egy nagy múltú, valószínűleg kínai eredetű kutyafajta és az embernek az az érzése, hogy mindig szomorú
Vágólapra másolva!
A kutatók felfedeztek egy DNS-mutációt, amely felelőssé tehető a légzési nehézségekért az olyan, népszerű kutyafajtáknál, mint a mopsz vagy épp a francia és az angol bulldog. A BOAS vagy a brachycephalic obstructive airway szindróma negatívan befolyásolja a kutya normális lélegzési képességét, ami veszélyezteti az életminőségét és potenciálisan az élettartamát is.
Vágólapra másolva!

Egyértelműen megemeli a kutya stressz-szintjét

A Brachycephalic kutyafajták, mint a mopsz, a francia buldog és az angol buldog tartása igen népszerű a világon. Az Egyesült Királyságban például a tíz legnépszerűbb kutyafajta között szerepel. Minél rövidebb a kutya fangja (a felső ajkak lelógó része), annál nagyobb valószínűséggel akadnak olyan hibák, amelyek negatívan befolyásolják a kutya normális lélegzési képességét.

Az állatok ugyanis nem képesek rendesen levegőt venni, és így jut elég oxigén a véráramba, ami miatt lelassulhatnak és megnövekedhet a pulzusszámuk.

Az norwich terrier egy angol kutyafajta és számos légzési nehézséggel küzd Forrás: Wikipedia

Ez egyértelműen megemeli a kutya stressz-szintjét, és tovább súlyosbítja a problémát, ami végső soron életveszélyes is lehet.

Egy hasonló betegség, a felső légúti szindróma azonban már az arányos orrú Norwich terriereket is érinti.

A kutyáknak óvatos kezelésre és gondosságra van szükségük annak biztosítása érdekében, hogy az állapot hatása minimalizálódjon, és hogy a kutya fenntartsa az életminőségét.

Genetikai tesztekkel ki tudják szűrni a problémás egyedeket

Az Edinburgh Egyetem Royal School of Veterinary Studies, valamint a svájci Bern Egyetem kutatói most 400 Norwich terrier DNS-ét vizsgálták és felfedeztek egy DNS mutációt az ADAMTS3 génben, amelyről korábban kimutatták, hogy folyadékretenciót és duzzanatot okozhat. A szakemberek szerint ez a felfedezés megmagyarázhatja, hogy miért hajlamosak ezek a fajták a légzési problémák kialakulására. Elmondták azt is, hogy bár az ADAMTS3 nem kapcsolódik a koponya alakjához, mégis ugyanaz a mutáció található meg a francia és angol buldogokban.

A mopsz vagy pug egy nagy múltú, valószínűleg kínai eredetű kutyafajta és az embernek az az érzése, hogy mindig szomorú Forrás: pxhere.com


– magyarázta Jeffrey Schoenebeck, a kutatás vezetője. – Reméljük, hogy a kutatásunk segíthet a tenyésztőknek, hogy bizonyos genetikai tesztek elvégzésével ki tudják szűrni a légzési nehézségekkel küzdő állatokat és hathatósan segíteni tudjanak nekik.
A kutyák légzési nehézségeit taglaló tanulmány a PLOS Genetics tudományos folyóiratban jelent meg.