Pandaarc-felismerő applikációt alkottak Kínában

2019.05.18. 11:34

Pandaarc-felismerő applikációt alkottak Kínában: a telefonos alkalmazás a vadőröket segítheti abban, hogy egyértelműen azonosítsák a vadon élő állatokat - közölte pénteken a Hszinhua állami hírügynökség.

Általában nagyon nehéz figyelemmel követni az állatokat

Különleges, pandaarc-felismerő applikációt alkottak Kínában, aminek elkészítéséhez egy 120 ezer képet és 10 ezer videofelvételt tömörítő adatbankot használtak fel.
Az applikáció és az óriáspandákról készített adatbank abban segít, hogy pontosabb információkat kapjunk a vadon élő pandák koráról, születésükről, halálukról, nemi arányaikról és elterjedésükről" - mondta Cseng Pent, az állami pandakutató intézet munkatársa.

Az óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca) táplálékának 98%-a bambusz.Forrás: https://www.sciencenews.org/article/giant-pandas-may-have-only-recently-switched-eating-mostly-bamboo

Hozzátette, általában nagyon nehéz figyelemmel követni az állatokat, mert gyakran visszavonulnak a hegyekbe.

Segíteni fog minket a pandavédelem hatékonyságának fokozásában

Az óriáspanda a legritkább medvefaj Földünkön. Ma már csak mintegy 1600 óriáspanda él szabadon. Elődeik még Dk-Kína jelentős részén, Burma északi részén és Vietnámban is őshonosak voltak. Az állatoknak gyakorlatilag nincs természetes ellenségük, az egyedüli veszélyt az ember jelenti számukra.
Az alkalmazás határozottan segíteni fog minket a pandavédelem hatékonyságának fokozásában és az állatok kezelésében"  - mondta a szakértő.

Az óriáspanda besorolását a veszélyeztetettről sebezhetővé enyhítették néhány éveForrás:https://www.nationalgeographic.com/animals/2018/08/giant-baby-panda-cubs-china-conservation/

Az óriáspandák a világ leginkább veszélyeztetett állatai és csak Kínában élnek szabadon. Az 1800 állat 80 százaléka Szecsuánban él, a többi Senhszi és Gansu tartományban. Fogságban novemberi adatok szerint 548 egyed él világszerte. Nem véletlen, hogy az óriáspanda-populáció mintegy kétharmada áll védelem alatt. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2016-ban a veszélyeztetett besorolást sebezhetővé enyhítette, mivel a fajvédelmi erőfeszítéseknek köszönhetően megállt az óriáspandák számának csökkenése.