A melegedő Északi-sark miatt pusztulnak a szürke bálnák

Vágólapra másolva!
Az Alaszka körüli sarkvidéki vizek melegedése lehet a felelős annak a több tucatnyi szürke bálnának az elpusztulásáért, amelyek tetemét az elmúlt hetekben sodorta partra a víz az Egyesült Államok nyugati részén.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szerint idén eddig csaknem 60 szürke bálna vetődött partra és pusztult el a Kaliforniától Alaszkáig terjedő partvonal mentén.

- mondta Michael Milstein, a NOAA szóvivője.

Az eddig megvizsgált tetemek alapján a kutatók arra jutottak, hogy a tengeri emlősök kiéheztek. A szakemberek elmélete szerint a bálnák nem jutottak elegendő táplálékhoz múlt nyáron az Alaszka partjaihoz közeli "nyári rezidenciájukon" a Bering-tengerben és a Csukcs-tengerben. A szürke bálnák abban a térségben eszik a legtöbbet egy évben és ott raktározzák el a zsírtartalékokat a következő nyárig, vagyis pusztulásuk okát is északon kell keresni.

Forrás: Wikimedia Commons

Az elpusztult állatok többségére a San Franciscó-i öböl és a Puget-tengerszoros környékén találtak rá. Milstein szerint a bálnák talán táplálékszerzés céljából álltak meg, de az is lehet, hogy "kimerültek és pihenőhelyet kerestek maguknak". A kutatók szerint ugyanakkor más okai is lehetnek a bálnák pusztulásának.

A szürke bálnák északkelet-csendes-óceáni populációja nagyjából 27 ezer egyedre szaporodott, ami azt jelenti, hogy az állatoknak talán versengeniük kell a táplálékért.

- jegyezte meg Milstein.

A Bering-tenger és a Csukcs-tenger rendkívüli melegedést mutat 2016 óta, ami rekord magas vagy rekordhoz közeli vízfelszíni hőmérsékletet és a tengeri jég példátlan megfogyatkozását jelenti. A klímakutatók és biológusok szerint a tengeri jég hiánya és az ebből fakadó rendkívüli meleg, számos aggasztó problémával, köztük a madarak és fókák pusztulásával áll összefüggésben a térségben.

"Az egész táplálékláncra hatással van, az algáktól kezdve a világítórákokig" - húzták alá a szakemberek.

(MTI/Reuters)