Az ókori rómaiak vasat olvaszthattak az úthibák javításához

római út
A római szekerek ehhez vezettek
Vágólapra másolva!
Egy most publikált tanulmányban a régészek felfedezték a római utcák javításának egy eddig ismeretlen módját, amely magában foglalja nyomvályúk kitömését egy akkoriban egészen újszerű technikával: olvasztott vas beöntésével.
Vágólapra másolva!

A mai modern utak alapját képezik

A versenytársaihoz képest Róma évszázadokon át előnyt élvezett a hatalmas és bonyolult kőborítású útrendszerei révén. A mai napig több, ikonikus tájékozódási pont maradt fenn ezekből, és több ilyen építmény a mai, modern utak alapját képezte.

A római utakat nem mások, mint a római katonák építették, akik alkalmanként különböző szakembereket is alkalmaztak.

Jó példák a vas kitöltő anyagként való használatára a pompeii utcákon Forrás: Eric Poehler

Paternus, egy 3. században élt római szenátor fennmaradt feljegyzései szerint a legionáriusok a római utakat az új kormányzó vagy a prokurátor nevében építették.

Őket a földmérők segítették, akik a mérőberendezéseikkel elvégezték az összes felmérést,

majd lefektették az új út útvonalát. Ezután az úgynevezett „felszabadítók" kiegyenlítették a földet, amire a leendő út épült, majd meghatározták annak a terjedelmét a „Mensores" titulust viselő szakemberek segítségével.

A vas-salak kombináció volt a legnépszerűbb

A rómaiak igen kifinomult technikával építették az útjaikat, és a karbantartásukra is igencsak odafigyeltek. A Journal of Archeology tudományos folyóiratban most közzétett tanulmány rávilágít Pompeii utcáinak különleges útépítési technikájára is. A kutatást az Amherst és a Texasi Egyetem munkatársai végezték, akik meglepődtek, amikor vasat találtak a város legfontosabb utcáinak kövei között.

A római szekerek ehhez vezettek Forrás: Eric Poehler

– írták a tanulmány szerzői.
A többi, nagyobb városhoz hasonlóan, Pompeii utcáinak többségét is kővel burkolták. Az utakon áthaladó szekerek azonban nagymértékben elmozdította ezeket a helyükről, mély nyomvályúkat és lyukakat hagyva maguk után, amelyek még ma is láthatóak.

Találtak egy olcsó és gyors módszert

A közúti javítás azonban igen nehéz feladatnak bizonyult a római társadalomban: abban az időszakban egyszerűen túl drága és időigényes volt.

Ha egy keskeny utca használhatatlanná vált az úthibák miatt, akkor a forgalom akár több hónapra is megszűnhetett arrafelé,

egészen addig, amíg a szakemberek nem tudták helyrehozni a hibákat. Pompeiiben a rómaiak azonban kreatív megoldási alternatívát dolgoztak ki a problémák megoldására:

a város mérnökei a vasat felmelegítették, majd ezt öntötték az elkopott kövek alá, fölé és közé. Miután az olvadt vas lehűlt, kitűnően alkalmassá vált a hézagok feltöltésére és fedésére.

A kutatók több száz ilyen, egyedi utcajavítást fedeztek fel a városban. A régészek szerint ez a módszer sokkal olcsóbb és gyorsabb volt, mint egy-egy utca újraburkolása. Ezt a feladatot valószínűleg a rabszolgák kapták. A kutatók a jövőben a talált vas kémiai összetételét szeretnék vizsgálni, hogy még pontosabb információt kapjanak az egykor használt alapanyagokról.