Ötször gyorsabban olvad az antarktiszi jégtakaró, mint húsz éve

Antarktisz
Jégtáblák az Antarktisz vizein
Vágólapra másolva!
A legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy az Antarktisz érintett területein ötször gyorsabban tűnik el a jégtakaró, mint az 1990-es években. Néhány helyen már több mint 100 méternyi tűnt el az elmúlt közel húsz évben.
Vágólapra másolva!

A legsérülékenyebb helyeken már több méternyi jég tűnt el

Az új műholdas adatok elemzése során a kutatók ismét megkongatták a vészharangot: a Déli-óceán felmelegedése miatt egyre több gleccser olvad el és csúszik bele a világtengerekbe. A jégtakaró mára ötször gyorsabban tűnik el, mint az 1990-es években.

Az Antarktisz nyugati részén található jégmezők 1992-ben még stabilnak számítottak a szakemberek szerint, ám a terület egynegyede már egyre fogyatkozik.

A Thwaites-gleccser az Antarktiszon Forrás: NASA/OIB/Jeremy Harbeck

A legsérülékenyebb helyeken már több mint 100 méternyi jégvastagság tűnt el. A kutatók szerint a nyugat-antarktiszi jégtábla teljes eltűnésével mintegy öt méterrel nőne meg a globális tengerszint magassága, és

a víz világszerte elöntené a tengerparti városokat.

Jelenleg a veszteségek évtizedenként mintegy megduplázódnak és a tengerszint emelkedése is elkezdte a néhány évvel ezelőtt megjósolt „extrém" szintet megközelíteni.

Az életünk szerves részévé vált az olvadás

A kutatók eredményeiket a Geophysical Research Letters tudományos folyóiratban tették közzé, amelyben összehasonlították a jégtakaró vastagságának az adatait 1992-től 2017-ig az időjárási információkkal. Erre mind a rövid-, mind a hosszú távú változások mérése miatt volt szükség.

– mondta Andy Shepherd, az Egyesült Királyságban található Leeds Egyetem professzora, a kutatás vezetője. – A jégtakaróból származó jég csökkenésének sebességéről eddig földtani időkben beszéltünk, de most már az életünk szerves részévé vált.

Félúton járunk a katasztrófa felé

A jégtakarók bizonyos helyeken már úgy elvékonyodott, hogy a szárazföld kiterjedését mintegy 400 kilométerrel meghosszabbította.

– magyarázta a professzor. –Tudjuk, hogy a jég nagy részét már elveszítettük azt Antarktisz nyugati részén, és ez az új tanulmány azt is megmutatja, hogy pontosan hol és milyen gyorsan.

Folyamatosan fogyatkozik az Antarktisz jéggel borított területe Forrás: pxhere.com

Ez pedig lehetővé teszi, hogy a jövőben még pontosabb előrejelzések készülhessenek a tenger szintjéről, és segítsenek előkészíteni, jobb esetben megelőzni a folyamatot. Ahogy a kutatók jelzik, eddig az óceánban lévő jéghegyek olvadása okozta a legnagyobb problémát, manapság azonban a gleccserek gyorsabban olvadnak, mint a területen található hó.

A legnagyobb veszteségeket az Antarktisz nyugati részén mérték

A nyugat-antarktiszi szakasz mintegy 3000 kilométeres szakaszán túl meleg a víz, amely a gleccserek előtt van. Ez egyrészt a gleccserek alsó részének a gyors olvadását eredményezi, másrészt az olvadással csökken a súrlódás és azok gyorsabban tudnak így az óceánba csúszni.

Drámaian fogyatkozik az Antarktisz Forrás: Pixabay

A most publikált kutatással szemben a januárban közzétett tanulmányok egyenesen azt állították, hogy a jégveszteség az 1980-as évek óta a hatszorosára nőtt. A legnagyobb veszteségeket azonban mindkét kutatás az Antarktisz nyugati részén találta. A kutatók szerint a tengerszint magassága 1992 óta 5 millimétert emelkedett.

– mutatott rá Shepherd. – A műholdas mérések előtt még a több glaciológus úgy gondolta, hogy a poláris jégtakarók vastagsága nem feltétlenül függ az éghajlatváltozástól, de most már pontosan tudjuk, hogy ez nem igaz.