Megnézték, mennyivel emelkedik a tengerszint, és elszörnyedtek

A világ számos települése víz alá kerülhet a tengerek emelkedő vízszintje miatt (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Ha nem fogjuk vissza az üvegházhatású gázok kibocsátását, a század végére több mint két méterrel emelkedhet a globális tengerszint – figyelmeztetett az ENSZ egyik testülete.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi kutatócsoport által vezetett vizsgálat szerint a jelenségnek katasztrofális következményei lesznek, és akár 187 millió ember is kénytelen lesz elhagyni otthonát. Többek között London egyes részei, Los Angeles, Rio de Janeiro is víz alá kerülhetnek, a szárazföld vesztesége elérheti az 1,79 millió négyzetkilométert az Éghajlat-változási Kormányközi Testület friss jelentése szerint.

adott hangot az aggodalmaknak a kutatás vezetője, Jonathan Bamber (Bristoli Egyetem).

Amennyiben a világ kormányai nem lépnek, a globális átlaghőmérséklet 5 Celsius-fokkal is megemelkedhet 2100-ra.

– figyelmeztetett a kutató. Ha sikerülne betartani a párizsi megállapodásban foglaltakat, és a globális átlaghőmérséklet növekedését 2 Celsius-fok körül lehetne tartani, a tengerszint-emelkedés csupán 26 centiméteres lenne.

Az új eredmények fényében a szakértők szerint azonnal el kell kezdenie kidolgozni az érintett régióknak a szükséges terveket az adaptálódáshoz.

A világ számos települése víz alá kerülhet a tengerek emelkedő vízszintje miatt (illusztráció) Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bernd Wustneck

Másfajta technikával jósolták meg a jövőt

A grönlandi és antarktiszi jégolvadásból származó vízszintemelkedés kiszámítása tradicionálisan numerikus modelleken alapul. Ezek azonban rengeteg kétséget hordoznak magukban, nagyon nehéz megbecsülni, miként befolyásolja a jégtakaró méretét a klímaváltozás.

Ezért a mostani vizsgálatban egy másik módszert (ún. structured expert judgment) alkalmaztak. Ennek keretében 22, a jégtakaró változásaival foglalkozó szakértőt kértek fel arra, hogy becsüljék meg a tengerszint jövőbeli emelkedésének várható tartományait. Azt nézték, Grönland, és az Antarktisz nyugati, valamint keleti része miként reagál a kisebb, illetve a nagyobb hőmérsékletnövekedésre.

Ez alapján a szakértők arra jutottak, hogy a legrosszabb esetben 1,79 millió négyzetkilométernyi - köztük számos, az élelemtermelés szempontjából nélkülözhetetlen - terület kerül víz alá, ezzel párhuzamosan pedig 187 millió ember veszíti el lakhelyét.

Az eredményeket a PNAS tudományos folyóiratban közölték.