Megromlott egészségi állapota miatt már csak napjai lehetnek hátra Malajzia utolsó hím szumátrai orrszarvújának - közölte kedden a Borneó szigetén elterülő maláj állam, Sabah vadvédelmi hatósága.

Hirtelen fordult rosszra az állapota

A bika étvágya és közérzete hirtelen romlott le idén áprilisban. John Payne, a Borneói Orrszarvú Szövetség vezetője szerint pontos diagnózis még azóta sem született, de valószínűleg, hogy az állat korával összefüggő vesebetegség, vagy májprobléma állhat a háttérben.

A szumátrai orrszarvú a kihalás szélére kerültForrás: AFP/Petra Kretschmar

A Tam nevű orrszarvú legalább a harmincas évei közepén járhat.

A szumátrai orrszarvúk várható átlagos élettartama 35-40 év.

"Nem hisszük, hogy sokáig életben marad még. Inkább napjai, mint hetei vannak már csak hátra" - mondta Payne.

Hasztalannak bizonyultak a fajvédelmi intézkedések

A borneói orrszarvú populáció felduzzasztására irányuló erőfeszítések hasztalannak bizonyulnak az indonéziai vadasparkokkal való együttműködés

 

és az olyan fejlett reprodukciós technikák alkalmazása ellenére is, mint a mesterséges megtermékenyítés.  

 

Szumátrai orrszarvúak az állatkertbenForrás: Wikimedia Commons

Tamet 2008-ban fogták be és költöztették át egy védett területre a vadvédelmi hatóságok, miután az állatra egy olajpálma ültetvényen kószálva találtak rá Sabahban.

A hatóságok korábban két nősténnyel is pároztatni akarták a bikát, ám mindkét nőstényről kiderült, hogy beteg, ezért el kellett altatni őket.

Minimálissá váltak a párosodás esélyei

A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint

a szumátrai orrszarvú súlyosan veszélyeztetett fajjá vált

az orvvadászat és a természetes élőhelyükre való illegális behatolás miatt. Az állatok egyre zsugorodó populációi miatt a megmaradt példányok egymástól annyira elszigetelten élnek, hogy csak nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem is találkoznak egymással, ami minimalizálja párosodásuk esélyét.

(Forrás: MTI/dpa)