Most megtudhatja, milyen ízű volt az ókori sör

2019.05.22. 20:24

Ötezer éves, régészek által fellelt cserepekbe száradt élesztőmaradványok felélesztésével sört állítottak elő izraeli tudósok – jelentette a The Jerusalem Post című izraeli újság honlapja szerdán.

Ókori kerámiák pórusaiból gyűjtötték az élesztőmintát

A viszonylag alacsony alkoholtartalmú sör az ókorban is népszerű ital volt, amelyet az ünnepeken, sporteseményeken, családi találkozókon vagy a baráti társaságokban együtt fogyasztottak.

Az ókorban is igen népszerűek voltak az ivászattal egybekötött nagy tivornyákForrás: Wikimedia Commons

Mindeddig azonban senki sem tudta, hogy milyen íze is volt az ókori sörnek,

mennyiben tért el a manapság ismert nedűtől.

Azt eddig is tudtuk, hogy az ókorban főztek már sört, de fogalmunk sem volt róla, hogy milyen lehetett az ízeForrás: Smithsonian Magazine

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) és négy egyetem tudósai közös kutatást indítottak. Először a Jeruzsálemi Héber Egyetem fogorvosi klinikájának mikrobiológusai az ókori sör előállításához használt kerámiamaradványokat vizsgálták meg, és a cserepek nanopórusaiban élesztőtelepeket találtak.

Így támasztották fel a fáraók korának sörét

Ezeket a cserepeket egykor egyiptomiak, filiszteusok vagy zsidók lakta több tucat településen, különböző régészeti lelőhelyeken találták Izraelben, a Kr. e. 3000-től a Kr. e. negyedik századig datálták őket.

Az ásatások során előkerült ókori kerámiaedények pórusaiból sikerült beszáradt mintát gyűjtenie a tudósoknak (A kép illusztráció)Forrás: Smithsonian Magazine

Ezekből sikerült életre kelteniük a nagyjából ötezer évvel ezelőttihez hasonlatos sört egy olyan izraeli pincészet segítségével, amely manapság is kerámiaedényeket használ a bor előállításához.

Salamon király fogadja Sába királynőjét. A régészeti leletek azt tanúsítják, hogy az ókori Izrael területén a sör már ötezer éve is kedvelt ital voltForrás: Wikimedia Commons

A tudósok elkülönítették és feltérképezték a régi cserepekben talált élesztőfajták teljes génállományát,

és megállapították, hogy ezek az 5000 éves élesztőkultúrák hasonlítanak a hagyományos afrikai sörfőzdék állományához, például az etióp mézboréhoz és a modern sörélesztőkhöz is.

Beigazolódott, hogy valóban részegesek lehettek a filiszteusok

Ezután egy kézműves sört gyártó helyi szakember segítette a kutatókat a sör elkészítésében. A kóstoló szakemberek egyetértettek abban, hogy kiváló minőségű főzethez jutottak, amely finom és biztonságosan fogyasztható.

Az „ókori” ötezer éves sört kóstolják a szakemberekForrás: Phys.org

A sör elkészítője szerint fűszeres, kissé gyümölcsös és nagyon összetett ízvilágú nedű született.

A tudósok úgy vélik, munkájuk jelentős áttörést jelent, mert először sikerült ősi élesztőből friss sört teremteni. Ráadásul Aren M. Maeir, a Bar-Ilan Egyetem régészeti tanszékének professzora szerint a kutatás eredményei alátámasztják a részeges filiszteusok bibliai képét is.

(Forrás: MTI)