A Pentagon szóvivője elismerte, hogy az amerikai védelmi minisztériumnak éveken keresztül volt egy ufókutatási programja.

Christopher Sherwood a New York Post című lapnak küldött közleményében erősítette meg, hogy az amerikai kormányzatnak valóban volt titkosított ufóprogramja, vagy ahogyan fogalmazott: azonosítatlan légi jelenségek vizsgálatait célzó programja.

A programot 2012-ben ugyan lezárták, de a szóvivő szerint a minisztérium változatlanul vizsgálódik, ha „azonosítatlan tárgyakról” vagy „idegen űrjárművekről” érkezik bejelentés. A védelmi minisztérium mindig aggodalmasan megvizsgál minden, a környezetünkben észlelt ismeretlen repülőgépet, továbbá beazonosít minden idegen tárgyat, amely fenyegetést jelenthet hazánkra– fogalmazott közleményében a szóvivő. Hangsúlyozta egyúttal, hogy a tárca a továbbiakban is kivizsgál „azonosítatlan légi járművekről vagy tárgyakról” érkező minden bejelentést. Ennek célja az Egyesült Államok védelme, valamint az Egyesült Államok ellenfeleitől érkező esetleges támadások elhárítása.

Bombaként ható beismerés

A New York Post megszólaltatta Nick Pope angol írót-újságírót, aki korábban az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának munkatársa volt, és többször foglalkozott a brit kormányzati ufókutatásokkal. Pope szerint a Pentagon közleménye bombaként ható beismerés. Emlékeztetett arra, hogy az amerikai minisztérium korábbi közleményei csupán homályosan, kétértelműen fogalmaztak, és azt engedték sejtetni, hogy amit a közvélemény ufókutatásként emlegetett, az nem volt más, mint egyszerűen az új típusú repülőgépek, rakéták, drónok miatti aggodalomból eredő kutatás.

John Greenewald Los Angeles-i producer, aki honlapot működtet ufókkal foglalkozó, de már nem titkosított kormányzati dokumentumok nyilvánosságra hozatalára, ugyancsak meglepőnek és példátlanul őszintének minősítette a Pentagon közlését. Ugyanakkor reményét is kifejezte, hogy a minisztérium további részleteket hoz nyilvánosságra a kutatásokról.

A Pentagon ufókutató programjáról a nyilvánosság előtt először 2017-ben esett szó, amikor maga a Pentagon hozott nyilvánosságra egy 33 másodperces videót, amelyen az amerikai légierő két vadászgépe egy „beazonosítatlan tárgyat” vett üldözőbe a kaliforniai San Diego partjainál, még 2004-ben.

Harry Reid, Nevada akkori demokrata párti szenátora a The New York Times című lapnak elismerte, hogy ő szorgalmazta a Pentagon-program évi 22 millió dolláros kongresszusi támogatásának megszavazását.

Harry Reid a szóvivője révén jelezte: nem kívánja kommentálni a Pentagon közleményét.

(MTI)