A kanadai sarkvidék a Föld legrégebbről ismert gombáját rejtette

gomba
Az Ourasphaira giraldae a mikroszkóp alatt, amely a legkorábban felfedezett gomba
Vágólapra másolva!
A kanadai sarkvidéki kopár pusztaságban a sáros kövek között található apró fosszíliák a Föld legrégebbről ismert gombájának maradványait rejtették. Az apró organizmusokat a sekély vízben, egyfajta finomszemcsés, üledékes kőzetben fedezték fel a Viktória-szigettől délre, az Északi-sark mentén a kutatók. A területen a palás anyagok több millió év alatt halmozódtak fel, és a vizsgálatok során kiderült, hogy a fosszíliában talált gomba körülbelül egymilliárd évvel ezelőtt élhetett az északnyugati területeken.
Vágólapra másolva!

Döntő szerepet játszanak az ökoszisztémában

A kémiai és szerkezeti elemzés a most felfedezett ősi mikroorganizmust Ourasphaira giraldae néven azonosította. A gomba spórái kevesebb, mint egy milliméteres hosszúságúak, és karcsú, elágazó szálakkal kapcsolódnak egymáshoz.

A mikroszkóp alatt vizsgált fosszíliák pontos képet adtak a szakembereknek a gomba legfontosabb jellemzőiről:

beleértve a gömb alakú spórákat, a spórákat összekötő elágazó szálakat és a két rétegű sejttesteket. Az organizmusokat olyan jó állapotban őrizték meg, hogy még mindig hordozzák a gombák sejtfalának fő komponensét, a kitin nyomait. Miután az Ourasphaira giraldae mélyen be volt ágyazódva a megszilárdult iszapba, ezért az megakadályozta azt, hogy az oxigén bejusson és a gombák elrohadjanak.

Az Ourasphaira giraldae a mikroszkóp alatt, amely a legkorábban felfedezett gomba Forrás: C.C Loron, University of Liège


– magyarázta Corentin Loron, a belgiumi Liège Egyetem kutatója, a tanulmány első szerzője. – A gombák döntő szerepet játszanak az ökoszisztémában, lebontják a szerves anyagokat és visszajuttatják azokat a talajba, így elősegítik más növények növekedését és fejlődését.

Hozzátette: annak a ténye, hogy ezek a gombák már egymilliárd évvel ezelőtt is léteztek azt mutatja, hogy nagy szerepet játszhattak az első növények megjelenésében.

Az organizmusok hatalmas méretűre nőhetnek

A most felfedezett gomba „extrém" kora óriási hatással lehet a Földön megjelenő életformák jobb megértésének történetére. Mielőtt ugyanis az utuk „szerteágazott" volna, a gombák és az állatok az evolúciós fa (amely bizonyos faj feletti taxonok filogenezisét, származástani kapcsolatrendszerét időskálán ábrázolja) ugyanazon ágán helyezkedtek el.

A Grassy Bay Kanada északnyugati területén Forrás: Robert H Rainbird, Geological Survey of Canad

– mondta Loron. – Természetesen nem beszélhetünk semmi olyan, nagy méretű élőlényről, mint például a dinoszauruszok, inkább valami sokkal egyszerűbbekről, mondjuk egy szivacsról.
Míg egyes gombafajok spórái igen apró méretűek,

az organizmusok hatalmas méretűre nőhetnek,

ha szétágaznak és összekapcsolódnak egymással. A kutatók példaként az Oregon Kék-hegységében élő egyik mézgomba fajtát említették, amely a világ legnagyobb élő organizmusa a maga 2,4 kilométeres szélességével. A kutatók eredményeiket a Nature című tudományos folyóiratban publikálták.

(The Guardian)