A testmozgás lehet a tinédzserkori stressz hatékony ellenszere

testmozgás
Minden „extra óra” testmozgás mintegy 18 perccel rövidítette meg az elalváshoz szükséges időtartamot
Vágólapra másolva!
Egy, a Penn State Egyetem által publikál új tanulmány szerint a megszokottnál egy kicsivel több testmozgás a legmegfelelőbb módszer arra, hogy a tizenévesek éjszakánként jobban aludjanak és másnap produktívabban ébredjenek. A kutatók szerint ez azért is fontos megállapítás, mert a serdülőkor igazán kritikus időszak, amely során az alvás nagyban befolyásolhatja az osztálytermi teljesítményt, a stressz kialakulásának lehetőségét, de még az étkezési szokásokat is.
Vágólapra másolva!

A minőségi alvás kulcsfontosságú az életünkben

A kutatók egy egyhetes, úgynevezett mikro-longitudinális vizsgálatot végeztek és megállapították, hogy ha a tizenévesek a napi megszokottnál egy kicsivel több fizikai aktivitást végeznek, akkor gyorsabban el tudnak este aludni és ez a pihentető állapot jóval tovább tart, miközben az alvás minősége is jelentősen javult. A Penn State csapata a Scientific Reports tudományos folyóiratban a napokban publikált tanulmányukban azt is kijelentette, hogy minden „extra óra" testmozgás mintegy 18 perccel rövidítette meg az elalváshoz szükséges időtartamot, miközben a felmérésükbe bevont tinédzserek átlagosan 10 perccel aludtak többet éjszakánként és egy százalékkal javult annak a minősége.

Minden „extra óra” testmozgás mintegy 18 perccel rövidítette meg az elalváshoz szükséges időtartamot Forrás: pexels.com

– mondta Lindsay Master, a Penn State kutatója. – A kutatásaink arra utalnak, hogy ha szülőként vagy pedagógusként arra ösztönözzük a tinédzsereket, hogy szánjanak több időt napközben a fizikai aktivitásra, az sokat segíthet nekik abban, hogy aznap este javuljon az alvásuk imént hangsúlyozott mennyisége és minősége.

Komplex a kapcsolat a fizikai aktivitás és az alvás között

A kutatók azt is megállapították, hogy a korábbiaknak pont az ellentéte is teljesen igaz. Így ha a tinédzserek napközben túl sok időt töltenek el ülő testhelyzetben az iskolában vagy otthon többek között a házi feladatok megoldásával, Internetezéssel vagy televízió nézéssel, akkor az esti pihentető alvásról is lemondhatnak.

Amikor a kutatásban résztvevők jóval többet ültek napközben, mint amennyit testmozgással töltöttek, akkor bár könnyen álomba zuhantak, de éjszaka többször felébredtek és csak zaklatottan tudtak aludni.

Ezek az önkéntesek reggelente feszültebbek voltak és kevésbé tudtak koncentrálni a napi feladataikra is.

A szülők ösztönözhetik a tiniket, hogy szánjanak több időt napközben a fizikai aktivitásra Forrás: pexells.com

– hangsúlyozta Orfeu Buxton, a Penn State professzora. – Ez az összefüggés pont olyan, mint egy mérleghinta dülöngélése: ha teszel érte és mozogsz, akkor könnyebben elaszol és tovább tudsz az álmok birodalmában bóklászni, majd ébredés után is hatékonyabb leszel. Ám ha inkább több időt töltesz ülve, akkor az alvás mennyisége és minősége is csökken.