Öt elpusztult ámbráscetet találtak Szicíliánál az elmúlt héten

nagy ámbráscet
Partra sodródott elpusztult ámbráscet. A ma élő nagy ámbráscet átlagos testhossza 15 méter (a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Öt elpusztult bálnát találtak Szicília térségben az elmúlt héten, szakemberek közölték, hogy még vizsgálják az állatok halálának okát.
Vágólapra másolva!

Műanyagszemét végzett az öt bálnával

Egy hat méter hosszú, nagy ámbráscet tetemére bukkantak Stromboli szigetének közelében – jelentette az ANSA hírügynökség.

A világtenger műanyagszennyezése napjainkra globális problémává vált. Így néz ki közelről egy lakatlan csendes-óceáni sziget műanyaghulladékkal szennyezett partvonala Forrás: PNAS

A Greenpeace környezetvédő szervezete pénteki közleménye szerint négy másik nagy ámbráscet tetemét is felfedezték, egyiket Favignana-sziget közelében, másik hármat Cefalu, Palermo és Milazzo strandjaira sodorta a víz.

Ámbráscet borjával Wikipedia

Az állatorvosok megvizsgáltak már három tetemet, kettő emésztőrendszerében műanyagot találtak.

– idézte a közlemény Sandro Mazzariolt, a Páduai Egyetem professzorát.

Tömérdek műanyagszemét lepi el a tengerek mélyét is

„Aggodalomra ad azonban okot, hogy az első elemzések műanyagot mutattak ki három elpusztult állat közül kettő gyomrában. Ez megerősíti azt, hogy ez

a szennyezés jelentős mértékű a tengerek mélyén is,

és leginkább a fiatal állatokat veszélyezteti” – tette hozzá.

Partra sodródott elpusztult ámbráscet. A ma élő nagy ámbráscet átlagos testhossza 15 méter (a kép illusztráció) Forrás: AFP/Marty Melville

Márciusban Szardínia szigetén huszonkét kiló műanyaghulladékot találtak egy partra vetődött és elpusztult nagy ámbráscet gyomrában.

A vemhes tengeri emlősben egy 2,4 méteres magzatot is találtak. A műanyagszemét az állat gyomrának kétharmadát foglalta el.

Az ámbráscet gyomrából kiszedett szemétben akadt kábelburkolat, összegabalyodott halászháló, műanyag tányér és bevásárlószatyor, továbbá egy mosóporos zacskó.


A nagy, más néven óriás ámbráscet kihalófélben van a Földközi-tengerben.

(Forrás: MTI)