Élete 90. évében elhunyt Murray Gell-Mann Nobel-díjas amerikai fizikus, aki 1969-ben az elemi részecskék és a kölcsönhatásaik osztályozásával kapcsolatos felfedezéseiért nyerte el a tudományos világ legnagyobb elismerését.

A kutató a szubatomi részecskék felfedezésével és osztályozásával segítette az univerzum megismerését.

Gell-Mann pénteken hunyt el Santa Fé-i otthonában, Új-Mexikóban. Halálának tényét a Santa Fé-i Kutatóintézet és a Kaliforniai Műszaki Intézet (Caltech) is megerősítette.

Gell-Mann megújította a fizika tudományát a szubatomi részecskék nyolc csoportba sorolásával. Módszerét nyolcas útnak nevezte a buddhizmus tana, a megvilágosodás nyolcrétű ösvénye alapján.

Murray Gell-Mann Nobel-díjas amerikai fizikusForrás: Imaginechina/Jiu - Imaginechina/Jiu

Később kidolgozta elméletét, mellyel azonosított a kvarkokat, a Föld anyagainak láthatatlan alkotóelemeit, melyekből a mezonok és a barionok (például a proton és a neutron) felépülnek. Kísérletek is bizonyították a kvarkok létezését, és ma már ezek az objektumok szolgáltatják az univerzum megértésének fizikai alapjait - közölte a Caltech.

Gell-Mann fizikusként végzett a Yale Egyetemen, majd doktori fokozatot szerzett a Massachusetts-i Műszaki Egyetemen (MIT). Kései éveiben érdeklődéssel fordult a biológia, az ökológia, a szociológia és a számítástechnika kompLexitása felé.

Társalapítóként közreműködött a Santa Fé-i Intézet létrehozásában a komplex rendszerek tanulmányozása céljából, 1994-ben The Quark and the Jaguar címmel kiadott könyvében közérthető nyelven mutatta be elméleteit.