A szén-dioxid tengerfenéki tárolásának lehetőségeit vizsgálták

globális felmelegedés
Az elmúlt évtizedekben számos légszennyező anyag kibocsátása növekedett jelentősen
Vágólapra másolva!
Tárolható az Északi-tenger fenekén a szén-dioxid még abban az esetben is, hogyha a gáz-és kőolajfeltárások fúrólyukain keresztül esetleg ismét kiszabadulhat az üvegházhatású gáz - derítették ki a kieli Geomar Helmholtz Óceánkutató Intézet szakemberei.
Vágólapra másolva!

A szén-dioxid tengerfenéki tárolásának lehetőségeit vizsgálták az Észak-tengeren német kutatók

A kutatók kimutatták, hogy a tengerfenéki tárolóhelyekről a fúrólyukakon keresztül kiszabaduló gáz nem a légkörbe jut, hanem feloldódik a tenger vizében és gyorsan szétoszlik az északin-tengeri dagályáramlások által.

A globális felmelegedés ellenére az ember okozta szén-dioxid kibocsátás nem csökken.

A tudósok ezért alternatív megoldásokat keresnek arra, hogy befogják például az erőművek által kibocsátott szén-dioxidot, és a tengerfenéken tárolják, hogy ellensúlyozzák a globális felmelegedés hatásait. Európában jó lehetőségeket látnak a technológia alkalmazására az Északi-tenger feneke alatt mélyen lévő geológiai formációkban. A gáz-és kőolaj-feltárások azonban a tengerfenekét porózussá tették, ezért szivárgások fordulhatnak elő.

Az elmúlt évtizedekben számos légszennyező anyag kibocsátása növekedett jelentősen Forrás: pexels.com

A német kutatók alaptalannak találták ezeket a félelmeket akkor, ha olyan térségben valósul meg a széntárolás, ahol kevés repesztőlyuk van. A Északi-tenger közepén, Skócia északi és Norvégia déli csücske között egy búvárrobotot bocsátottak a tenger mélyére, és 82 méter mélységben mérték a vízben lévő szén-dioxidot.

A kísérlethez használt felszerelés, melyet körülbelül 80 méter mélyen a Sleipner szén-dioxid tároló helyszínének táján telepítettek. A felszerelés sárga szintaktikus hab tömbök és a ráerősített szén-dioxid és kripton gáz palackok, akkumlátorok, ellenőrző egység és a gázkioldó fej. Forrás: https://phys.org/news/2019-05-impact-carbon-dioxide-leakage-north.html

Eredményeik szerint a szén-dioxid-gázbuborékok a tengerfenék fölött két méterrel feloldódtak a vízben, nem jutottak a légkörbe, a tengervízben maradtak.
Klaus Wallman, a tanulmány vezetője elmondta, hogy

a kutatás során a tengervízbe kijutott szén-dioxid savasabbá változtatta a tengervizet,

ami viszont károsíthatja az ott élő tengeri élőlényeket. Ugyanakkor a kikerült szén-dioxidot gyorsan szerte oszlatták a gyors áramlatok.

(Forrás: MTI)