A túlsúlyosok száma nő a cukorbetegek száma mégis csökken Amerikában

2019.05.29. 13:00

Meglepő módon csökkent az amerikai felnőttek körében az új diabéteszes esetek száma annak ellenére, hogy az elhízottak aránya viszont növekedett.

A héten bemutatott szövetségi adatok szerint az újonnan regisztrált 1-es és 2-es típusú diabéteszes esetek száma 2017-ben 1,3 millióra esett vissza a 2009-ben regisztrált 1,7 millióhoz képest.

Már korábbi kutatások is csökkenést mutattak ki, ami arra utal, hogy majdnem egy évtizede tart a folyamat.

Stephen Benoit, a betegségek megelőzésével foglalkozó kutatóközpont munkatársa elmondta, nem tudják biztosan, mi áll ennek a változásnak a hátterében. A lehetőségek között van a vizsgálatok változása és az is, hogy az emberek még azelőtt javítanak egészségi állapotukon, hogy a cukorbetegség kialakulna náluk.

Fogyással elkerülhető a cukorbetegség későbbi kialakulásaForrás: Imaginechina/Zhang tao zz - Imaginechina/Zhang Tao Zz

Egyre több orvos diagnosztizálja az úgynevezett prediabéteszt, vagyis a cukorbetegséget megelőző állapotot, amikor a vércukorszint már elég magas, de még nem éri el a diabéteszhatárt. Ilyenkor az orvos testmozgást és étrendváltoztatás ír elő.

A jelentést a BMJ Open Diabetes Research & Care című szaklapban publikálták. Az adatok 2017-ig mutatják az eredményeket, az elmúlt évről még nincsenek információk.

A diabétesz kialakulásával a cukor felhalmozódik a véráramban, ahelyett, hogy bejutna a sejtekbe. Leggyakoribb formája a túlsúlyhoz köthető.