Egészségesen hazatérhetett egy öt hónapos kisbaba, aki a világ legkisebb súlyú újszülöttjeként mindössze 245 grammal jött világra egy San Diegó-i kórházban.

Az Iowai Egyetemen vezetett nemzetközi nyilvántartás szerint ő a legkisebb, életben maradt újszülött a világon. Az persze nem zárható ki, hogy voltak nála kisebbek is, akikről a nyilvántartást nem értesítették.

A kislányt decemberben segítették világra az anya terhességének 24. hetében, császármetszéssel a San Diegó-i Sharp Mary Birch Kórházban. Az anyát az után vitték kórházba, hogy rosszul lett. Terhességi toxémiát állapítottak meg nála, ami veszélyeztette a baba és az anya életét is, ezért sürgősségi császármetszés mellett döntöttek.

Az orvosok a szülés után azt mondták az édesapának, hogy talán egy órája lesz a lányával, amíg életben marad. Az egy órából kettő lett, majd egy nap, aztán egy hét– mesélte az anya a kórház által közzétett videofelvételen.

A család engedélyt adott történetük közlésére, de nem akarták, hogy a nevüket nyilvánosságra hozzák. Azt kérték, nevezzék a kislányt Saybie-nek, ahogy a csecsemőápolók hívták. Azt mondogattam, nem éli túl, csak 23 hetes– emlékezett vissza az anya.

A kis Saybie és az egyik ápolónőjeForrás: AFP/Ho

A kislányt születése után a kórház koraszülött intenzív részlegén gondozták. Miután szépen fejődött és gyarapodott, májusban elérte a 2500 grammos súlyt, így édesanyjával hazaengedték. Búcsúzáskor az ápolónők apró, négyszögletes kalapot nyomtak a kislány fejébe, amilyet a diplomaosztón viselnek a diákok.

A kórház szerint Saybie esetében nem történt semmiféle súlyos komplikáció, ami az ilyen, rendkívül kis súllyal született koraszülötteknél előfordul, sem agyvérzése, sem tüdő- vagy szívproblémája nem volt.
Saybie előtt egy 2015-ben Németországban született csecsemő volt a világ legkisebb súllyal, 252 grammal született babája.

(MTI/AP/Reuters)