Az éjszakai műszak nem növeli a mellrák kockázatát

2019.05.30. 18:21

Nem növeli a mellrák kockázatát az éjszakai műszak - derítették ki egy nagyszabású, tíz éven át tartó kutatásban a londoni Rákkutató Intézet szakemberei, akik a British Journal of Cancer című folyóiratban mutatták be eredményeiket.

 

A WHO szerint az éjszakai műszak valószínűleg rákot okoz, de lehet, hogy mégsem?

A cirkadián ritmusnak, a szervezet biológiai órájának a zavarát régóta kapcsolatba hozzák számos betegséggel, rendellenességgel. 2017-ben egy Egészségügyi Világszervezet (WHO) kinyilvánította, hogy a többműszakos munka valószínűleg rákot okoz. Az egyik elmélet szerint a mesterséges fényben az éjszaka dolgozóknál kevesebb melatonin hormon termelődik, ami növeli az ösztrogén hormon termelődését. Utóbbi hatással lehet az emlődaganat növekedésére.

Hamis színezetű pásztázó elektron mikrográffal készült kép egy 3 napos melldaganatrólForrás: https://www.icr.ac.uk/news-archive/night-shifts-do-not-increase-breast-cancer-risk-major-uk-analysis-suggests

A londoni Rákkutató Intézet szakemberei 102 869 nő adatait elemezték. Ez az eddig legátfogóbb tanulmány, amely az esetleges összefüggés feltárásáról készült. A részt vevő nők átlagéletkora a tanulmány kezdetén 45 év volt, és 17,5 százalékuk dolgozott rendszeresen éjszakai műszakban, este 10 és reggel hét óra között a vizsgált tíz évben.

A londoni Rákkutató Intézet szerint az éjszakai műszak és a rák között nincs kapcsolat

A tanulmányozott több mint százezer nő közül 2059-nél fejlődött ki áttétes mellrák. A kutatócsoport megvizsgálta a mellrák előfordulása és nők által hetente ledolgozott éjszakai műszak átlagos száma közötti kapcsolatot.

Forrás: https://www.cvonline.hu/blog/2018/karriertanacsok/10-tipp-ejszakai-muszakhoz/16441

"Azt találtuk, hogy nincs általános kapcsolat az elmúlt tíz évben éjszakai munkát végző nők és mellrákkockázatuk között" - idézte Michael Jonest, az intézet kutatóját a New Scientist című tudományos folyóirat.
A WHO Nemzetközi Rákkutató Intézete jelezte, hogy még idén felül fogja vizsgálni a bizonyítékokat az éjszakai munka és daganatos betegség közötti kapcsolatról.