Minden végzős filippínó tíz fát ültet az erdőirtás elleni küzdelemben

2019.05.30. 12:11

Egy új környezetvédelmi törvény biztosíthatja a jövőben a Fülöp-szigeteken, hogy évente nem kevesebb, mint 175 millió új facsemetét ültessenek az országban. A nagyra törő tervek egyenesen a végzős diákok bizonyítvány szerzéséhez kötnék a feladatot, így a fiatalabb generációk körében is hathatósan ismertetnék meg az igazi környezettudatosságot.

Egy generáció több száz milliárd fát ültethet

A Fülöp-szigeteki Képviselőház úttörő törvényjavaslatot fogadott el, hogy ezzel is csökkentse az erdőirtást. A napokban került a képviselők elé az úgynevezett Graduation Legacy for the Environment Act dokumentum, amelyben azt szorgalmazzák, hogy a jövőben minden filippínó diák – beleértve az általános-, a középiskolai- és főiskolai hallgatókat – évente legalább tíz fát ültessen, mielőtt megkapja az éves bizonyítványát. Az ötlet azonban nem csupán a faültetésre fókuszál, hanem szeretné a „zöldebb kultúra" előmozdítását is szorgalmazni az országban.

2018-ban kb. 12 millió hektár erdőt pisztítottak el, azaz percenként 30 futballpálya méretű területet a trópusi régiókbanForrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-48037913

Több mint 122 millió diák végez évente az általános iskolákban, közel 5 millióan a középiskolákban, míg majdnem 500 ezer hallgató az egyetemeken, így a kezdeményezés megfelelő végrehajtása esetén évente legalább 175 millió új fát tudnánk ültetni – magyarázta Gay Alejano, a Magdalo Párt képviselője, a törvényjavaslat előterjesztője. – Egy generáció így nem kevesebb, mint 525 millió fával tudná gyarapítani a szigeteket.

Folyamatosan csökkennek az erdővel borított területek

Az egyelőre még nem teljesen tiszta, hogy a kezdeményezést hogyan valósítanák meg, de az első elképzelések szerint az oktatási intézmények lennének a felelősek az ültetések engedélyezéséért, a facsemeték regisztrációjáért és a feladat lebonyolításáért.

A természetes növénytakaró a nedves éghajlatnak megfelelően trópusi esőerdőForrás: Opiliones Wiki - Fandom

A tervek szerint nagy hangsúlyt fektetnének az ültetésekre a kiemelt fontosságú területeken, többek között a mangrove erdőkben, a már meglévő, de ritkuló erdőkben, védett területeken, katonai zónákban, az elhagyott bányáknál és a kiválasztott városi kerületekben. A fafajtákat a földrajzi és éghajlat adottságok figyelembevételével választanák ki, így illeszkednek majd az adott vegetációhoz. 
Alig száz évvel ezelőtt, 1900-ban az ország területének mintegy 70 százalékát fedték le az erdők, 1999-re viszont csupán 13 százalékát – mutatott rá Gay Alejano. – Azóta pedig még tovább csökkent ez az arány.

A magok gyártásáról az állam gondoskodna

A Délkelet-Ázsia keleti pereme mellett elterülő szigetállam 7641 szigetet foglal magába, ahol a természetes növénytakaró a nedves éghajlatnak megfelelően trópusi esőerdő. A Fülöp-szigetek az erdőirtással egyik legsúlyosabban érintett ország a világon, ahol a fák eltűnése drámai mértékeket öltött az elmúlt 40 évben. Mindez felgyorsította a talajeróziót, csökkent a víz minősége és veszélybe kerültek az őshonos közösségek, miközben nőtt az árvizek és földcsuszamlások kockázata. A jogszabály több szervezet, így az oktatási, földművelési, környezetvédelemért és természeti erőforrásokért felelős minisztériumok, illetve az őslakosok bizottságának összefogásával valósulhat meg. A telepítés helyéről és a magok gyártásáról az állami szervezetek gondoskodnak majd.