A Tisza ökológiai állapotának javítása is célja volt a JoinTisza projektnek, amely öt ország - Ukrajna, Románia, Szlovákia, Szerbia és Magyarország - illetékes minisztériumait, vízügyi intézményeit és több nemzetközi szervezetet tudhat partnerei között - közölte Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) vezetője csütörtökön Szolnokon.

Öt ország közös projektjének célja a Tisza védelme

A nemzetközi projekt zárókonferenciája elején a résztvevők egyperces csenddel emlékeztek a szerda esti dunai katasztrófa áldozataira.

A Tisza Tiszapüspökinél.Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Tisza#/media/File:Tisza_090.jpg

Lovas Attila az eseményen elmondta: a 2017. január 1-én indult program vezetője az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), együttműködve igazgatóságukkal. Szólt arról, hogy a JoinTisza (azaz: Közös Tisza) projekt célja

a vízgyűjtő-gazdálkodás tervezésének és az árvízi kockázat megelőzésének szoros összehangolása

a folyó mintegy 157 ezer négyzetkilométeres vízgyűjtő területén a vizek állapotának javításával. 

Hozzátette: a projekt ukrán, román, szlovák, szerb és magyar partnerei látták el a munkacsomagok végrehajtásának irányításával és koordinálásával kapcsolatos feladatokat.

TiszavirágzásFotó: Bajomi Bálint

Az Integrált Tisza Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv felülvizsgálata és megújítása mellett az árvíz és az aszály elleni védekezés, valamint a városi vízgazdálkodás is része a nemzetközi projektnek.

Kovács Péter, a Duna-védelmi Bizottság elnöke a Belügyminisztérium képviseletében elmondta: Magyarország számára a Tisza-völgy kiemelt jelentőségű, ezért is támogatják a tiszai országok együttműködését. Megemlítette, hogy a Tisza-völgyben jelentős problémát okoz a kommunális hulladék, a pet-palackok általi szennyezés.

Mint mondta, keresik megoldást és a vízgyűjtő-gazdálkodási terv megfelelő keretet adhat az érintett országok együttműködésének. Kiemelte: bízik a "tiszai együttműködés" folytatásában.

Berkó Attila kormánymegbízott, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal vezetője elmondta: a JoinTisza (Közös Tisza) projekt nevében is benne van, hogy

a folyó nem veszi figyelembe a város-, megye- és országhatárokat, ezért együttműködésre van szükség.

A kormány legfontosabb üzenete, hogy az állampolgárokat és értékeiket védje - mondta.

Tisza, árvíz, Szolnoknál fóliát terítenek a tiszaligeti körgát víz felőli oldalára 2010.07.08-ánForrás: MTI/Mészáros János

Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: az öt nemzet a magyar társszervezetekkel és civil szervezetekkel sikeresen valósította meg a projektet.

Szabó István, Szolnok alpolgármestere arról beszélt, hogy a város létét, fejlődését köszönheti a Tiszának és a vízügyi szakembereknek.

Az öt tiszai ország képviselői a szolnoki Rózsaparkban öt tiszafa elültetésével hívták fel a figyelmet a Tisza vízgyűjtő területén szükséges együttműködés fontosságára.Forrás: https://jnsz.hu/aktualis/2019/05/ot-orszag-mukodott-egyutt-a-tisza-okologiai-allapotanak-javitasaert

A projekt a folyó környéke és Szolnok fejlődése szempontjából is fontos - fűzte hozzá. Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a mintegy 2,2 millió eurós JoinTisza projekt európai uniós forrásból, Magyarország társfinanszírozásával valósult meg.

A zárókonferencia előtt az öt tiszai ország képviselői a szolnoki Rózsaparkban öt tiszafa elültetésével hívták fel a figyelmet a Tisza vízgyűjtő területén szükséges együttműködés fontosságára.

(Forrás: MTI)