Váratlan helyen, Greenwich partjainál, a Long Island Sound tengerszorosnál észleltek a műholdak egy fiatal, három méter hosszú, hím fehér cápát.

A Cabot névre hallgató ragadozó túl közel úszott a vízfelszínhez, emiatt sikerült kiszúrni, a jelet az Ocearch nonprofit szervezet műszerei vették.

Long Island Sound az Atlanti-óceánnal van kapcsolatban, és idáig egyetlen fehér cápát sem azonosítottak a területén, nem véletlenül; az állatok fő táplálékául szolgáló fókák az 1960-as évektől már nem találhatók meg itt. A préda eltűnésével természetes ellenségeiknek sincs okuk a tengerszorosnál tartózkodni.

Cabotra még 2018-ban szereltek nyomkövetőtForrás: Robert Snow/Robert Snow 2018/Robert Snow 2018

Ellentétben sok más cápafajjal, a nagy fehérek inkább a hidegebb vizeket kedvelik, emellett vándorló életmódot folytatnak, Floridától egészen Új-Fundlandig bárhol felbukkanhatnak. Cabot valószínűleg a nyarat akarta kihúzni a hidegebb vizekben, ezért úszott északi irányba, Új-Anglia felé, ám New Yorknál nem keleti, hanem nyugati irányba fordult, és így eltévedt.

Szakértők szerint az állat miatt nem kell aggódnia a strandolóknak, a kutatók pedig örülnek, mert így megfigyelhetik, az állat miként tud boldogulni egy számára idegen környezetben.

(Live Science)