Tanzániában szombaton életbe lépett az a törvény, amely betiltja a műanyag bevásárló szatyrok gyártását és használatát az országban.

Több afrikai országhoz csatlakozva Tanzánia is betiltotta a műanyag szatyrokat

A kelet-afrikai ország ezzel a kontinens más országaihoz, egyebek mellett Ruandához és Kenyához csatlakozott, ahol már fellépnek a környezetszennyező műanyagtermékekkel szemben. Tanzániában a törvényt megszegő gyártókra maximálisan 400 ezer dolláros (116 millió forintos) büntetést vagy kétéves börtönt lehet kiszabni. A műanyag szatyrot használó személyeket pedig 13 dolláros (3800 forintos) büntetéssel lehet sújtani - mondta el Januari Makamba, a kormány környezetvédelemmel foglalkozó tagja.

Gyerekek úsznak a műanyag szeméttel teli tengerben Indonézia fővárosűban Jakartaban.Forrás: https://www.independent.co.uk/news/world/africa/tanzania-plastic-bag-ban-plastic-pollution-tourism-a8926971.html

A tanzániai Országos Környezetvédelmi Igazgatási Tanács szombati közleményében arról számolt be, hogy egy kéthetes kampány keretében a fővárosban 200 tonna műanyag zacskót gyűjtöttek össze.
A környezetvédő szervezetek üdvözölték a tanzániai lépést.

"A műanyag a környezet első számú szennyezője és a természeti környezet csöndes gyilkosa"

- hangsúlyozta Amani Ngusaru, a Természetvédelmi Világszervezet (WWF) környezetvédelmi kampányigazgatója. Mint hozzátette: több mint száz évbe telik, míg egy közönséges műanyag zacskó lebomlik.

Manilában a gyerekek műanyag hulladékot gyűjtenek egy szennyezett folyóban eladásra, és újrahasznosításra.Forrás: https://www.independent.co.uk/news/world/africa/tanzania-plastic-bag-ban-plastic-pollution-tourism-a8926971.html

A WWF honlapján emlékeztetett rá, hogy Tanzánia 13 afrikai országhoz csatlakozott, amelyek vagy teljesen betiltották a műanyag szatyrokat vagy megadóztatják, ami visszaszorítja a felhasználást.

(Forrás: MTI)