A nagy erejű földrengések jóval gyorsabb ütemű tengerszint-emelkedést eredményezhetnek, mint a klímaváltozás, vagyis nagyobb fenyegetést jelenthetnek a csendes-óceáni államok egy részére - figyelmeztetnek ausztrál kutatók.

Ötször gyorsabb a tengerszint emelkedése

A Newcastle-i Egyetem professzora, Shin-Chan Han megállapította, hogy Amerikai Szamoa térségében a globális átlagnál ötször gyorsabban emelkedik a tengerszint a Szamoát és Tongát is érintő 2009-es földrengések nyomán beindult talajsüllyedés miatt.

Szamoai látképForrás: National Park Srvice

Ez sokkal nagyobb veszélyt jelenthet a régióra nézve, mint az éghajlatváltozás hatásai"

- hangsúlyozta a szakember.

A globális felmelegedésnél is nagyobb fenygetést jelentenek egyes térségekre az erős szeizmikus eseményekForrás: pexels.com

"A talajsüllyedésből eredő tengerszint-emelkedés Amerikai Szamoán várhatóan pont annyi, ha nem több, mint, amennyit az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) helyezett kilátásba Szamoára vonatkozóan a legmagasabb szintű szén-dioxid-kibocsátással kísért klímaváltozás esetén" - magyarázta Han.

A nagy erejű szeizmikus események maradandó változást okoznak a kéregben

A professzor műholdfelvételek révén állapította meg, hogy a földrengést követő nyolc évben a talaj évente 16 millimétert süllyedt Amerikai Szamoán, szemben a Szamoa térségében mért évi 8-10 milliméterrel.

Szamoa térségében 17 milliméter volt az évenkénti süllyedés ütemeForrás: 10Best

Han szerint a kormányoknak sürgősen felül kellene vizsgálniuk a tengerszint-emelkedésre vonatkozó előrejelzéseket

azoknál az országoknál, amelyeket nagy erejű földrengések ráztak meg, mivel egy 8-as erősségű földmozgás komoly változásokat idézhet elő a földkéregben.

A világtenger szintjének emelkedése szintén globális problémának számítForrás: https://www.nytimes.com/interactive/2016/04/07/science/light-pollution-effects-environment.html

A szakember hozzátette, más országok, például Japán és Új-Zéland esetében a nagyobb rengések akár talajemelkedéshez is vezethetnek, ennek megerősítéséhez azonban további vizsgálatokra van szükség.

(Forrás: MTI/Hszinhua)