A bronzkori ember madárkoponyákból és csőrökből készített nyakláncot

2019.06.04. 13:08

A régészek egy ritka, bronzkori csontvázra bukkantak Szibériában. A férfit egy igen szokatlan ruházatban és kiegészítőkkel temették el: körülbelül egy tucatnyi madárcsőrből és koponyából készült gallért és fejdísz. A kutatók a csontvázat találóan „madárembernek" nevezték el, aki mintegy ötezer évvel ezelőtt élhetett a szibériai Novoszibirszki területen.

A gallér egyfajta védőruházat lehetett

A különleges nyaklánc körülbelül 30-50 madár csőréből és koponyájából állt, amit a férfi koponyája alatt helyeztek el.
Pontosan úgy nézett ki, mintha a nyakát egy speciális gallérral takarták volna be – mondta Lidia Kobeleva, a szibériai Novoszibirszki Intézet kutatója a Siberian Times-nak. – A madarak csőréből és a koponyáiból készült gallér talán egyfajta védőruházat lehetett a viselője számára, amit egyfajta páncélként viselt, de az is könnyen lehet, hogy különböző szertartásokon, rituálékon viselte.

A „madárember" maradványait egy nyugat-szibériai sírban találtákForrás: The Siberian Times

Az „áldozati" madarak nagy valószínűséggel nagyobb testű vízimadarak lehettek, többek között gémek és daruk. A régészek azonban azt még nem tudják pontosan, hogy a csőrök és koponyák egymáshoz, vagy inkább egy darabka szövethez kapcsolódtak. A szakemberek ugyanis nem találtak semmiféle sérülésekre utaló jeleket vagy fúrt lyukakat a csontokon, amelyeken át össze lehetett volna azokat kapcsolni.

Különleges szerepet kellett vállalnia a társadalomban

A régészek feltételezik, hogy a „madárember" nem volt egyedül: felfedeztek ugyanis kettő, lépcsőzetesen elhelyezett másik sírt is a közelében. Az egyikben két, körülbelül 5-10 éves gyermek testét találták, míg az „alsó szinten" – egy fából készült deszka alatt – egy másik, felnőtt férfi csontváza volt. A „madáremberrel" együtt számos tárgyat helyeztek a sírba: többek között egy érdekes, két bronz félgömbből készült maszkot, kör alakú szemhéjjal és bronz keresztmetszettel.

A sírban madárcsőrök és koponyák egy sámán által viselt rituális ruha részei lehettekForrás: The Siberian Times

A test közelében található csiszolt köveket valószínűleg szertartáshoz használták. Ez arra utal, hogy a szomszédos sírban nyugvó egyén a csőrökkel és madárkoponyákból álló galléros férfival együtt vezethetett különböző szertartásokat a bronzkorban.Mindkét férfinak különleges szerepet kellett vállalnia a társadalomban – mutatott rá Kobeleva.