Egy indiai iskola begyűjtött műanyaghulladékot kér "tandíj" gyanánt

műanyaghulladék
A műanyaghulladék széleskörű környezetkárosodást okoz Indiában.
Vágólapra másolva!
Új megközelítést alkalmaz egy észak-indiai iskola az országot elárasztó műanyaghulladék kezelésének problémájára, a diákok az otthonukban, környezetükben lévő műanyaghulladék begyűjtésével kapnak az ingyenes oktatást az intézményben.
Vágólapra másolva!

Egy indiai városban bevezették műanyaghulladékot tandíjat

Az Asszám államban fekvő Diszpúr város közelében lévő iskola 110 diákjának hetente 20 darab begyűjtött műanyaghulladékot kell leadnia. "Burjánzik a műanyaghasználat Asszám államban" - magyarázta Parmita Szárma, aki New York-i férjével, Mazin Muktarral együtt dolgozta ki a programot.
Múlt évig az oktatás teljesen tandíjmentes volt, de

az iskola elhatározta a "műanyagdíj" bevezetését

az után, hogy a szülőknél süket fülekre talált a kérésük, hogy vegyenek részt a műanyag-újrahasznosítási programban" - mondta Muktar az AFP francia hírügynökségnek.

Pamita Samala és Mazin Mukhtar kidolgozott egy programot, hogy hulladékmentesítsék a várost. "Azt mondtuk a szülőknek, küldjenek műanyagot az iskolába tandíj gyanánt, ha azt akarják, hogy ingyen oktatásban részesüljön gyermekük mondta Muktar az AFP francia hírügynökségnek. Forrás: https://phys.org/news/2019-06-indian-school-demands-plastic-fees.html

"Azt mondtuk a szülőknek, küldjenek műanyagot az iskolába tandíj gyanánt, ha azt akarják, hogy ingyen oktatásban részesüljön gyermekük" - tette hozzá.

Ráadásul a szülőknek azt is meg kellett ígérniük, hogy nem égetnek műanyaghulladékot.

A gyerekek most házról házra járnak műanyagot gyűjtve, és ez tudatosabbá tette a helyieket.
Az Environ nevű helyi környezetvédő szervezet szerint csak az egymillió lakosú Diszpúr évente 37 tonna hulladékot állít elő, hétszer többet, mint 14 éve.

A műanyaghulladék széleskörű környezetkárosodást okoz Indiában. Forrás:https://phys.org/news/2019-06-indian-school-demands-plastic-fees.html

"Korábban elégettük a műanyagot, mert nem tudtuk, hogy az így keletkező gáz káros az egészségünkre és a környezetre. El is dobáltuk a szomszédba. Ez azonban soha többé nem fog előfordulni. Az iskola kezdeményezése jó lépés" - mondta az egyik gyermek anyja.

Az iskola 110 diákjának hetente 20 darab begyűjtött műanyaghulladékot kell leadnia. A begyűjtés után az iskola újrahasznosítja a műanyagot. Forrás: https://phys.org/news/2019-06-indian-school-demands-plastic-fees.html

A begyűjtés után az iskola újrahasznosítja a műanyagot: a gyerekek a műanyag zacskókkal kitömik a műanyag palackokat,

hogy téglát gyártsanak, amelyet felhasználnak új iskolaépületek, illemhelyek, járdák építéséhez.

A diákok még fizetséget is kapnak, ami egyfajta ösztönző arra, hogy iskolába járjanak ahelyett, hogy a helyi kőbányákban dolgoznak.
"Diákjaink szüleinek többsége nem engedheti meg, hogy iskoláztassa gyermekét. Kemény munka volt, de motiváltuk őket és visszahoztuk őket iskolánkba" - mondta Muktar.
(Forrás: MTI)