"Erdei gettókba" szorultak vissza a vadon élő csimpánzok

2019.06.05. 17:26


Az emberi terjeszkedés és a vadászat egyre kisebb erdei "szigetekre" szorítja vissza a csimpánzokat, az ember legközelebbi rokonait az állatok között - figyelmeztettek neves primatológusok egy németországi konferencián.

 Kihalás fenyegeti a csimpánzokat is

A közönséges csimpánz (Pan troglodytes) mind a négy alfaját kihalás fenyegeti, leginkább a súlyosan veszélyeztetett nyugat-afrikai csimpánz egyedszáma csökken, három nemzedék alatt mintegy 80 százalékkal.
A világ negyven csimpánzszakértője közös felhívást adott ki, melyben felszólítottak az emberrel 98 százalékban egyező DNS-ű faj megmentésére.

Közönséges csimpánz (Pan troglodytes).Forrás: Ingrid Vekemans

"Évtizedek óta tanulmányozzuk a vadon élő csimpánzközösségeket, mindannyian láttuk, ahogyan izolálódtak a csoportok. A csimpánzok arra kényszerültek, hogy erdei gettókban éljenek" - írták közleményükben.
Más nagy testű emlősökkel együtt őket is leginkább az élőhelyük zsugorodása fenyegeti.
Afrikában még mindig léteznek érintetlen szavannák és erdők, ám

a terjeszkedő emberi települések, a bányászat, az erdőirtás és a mezőgazdaság miatt gyorsan csökken a területük. Vadásszák őket a húsuk miatt és leölik őket a termésüket védő farmerek is.
A kontinenst több mint 1,2 milliárd ember lakja, ez a szám az évszázad közepére megduplázódhat.
Három csimpánzalfaj egyedszáma néhány ezer, a többségében a Kongó Demokratikus Köztársaság területén élő keleti-afrikai csimpánzoké 250 ezer körüli.

Közönséges csimpánz (Pan troglodytes).Forrás:http://www.bbc.com/earth/story/20141012-are-toddlers-smarter-than-chimps

A nyugat-afrikai csimpánzok Burkina Fasóból, Beninből, Gambiából és talán már Togóból is eltűntek.
(Forrás: MTI)