Betiltotta a debreceni állatkert az egyszer használatos műanyagokat

2019.06.05. 18:38

A környezetvédelmi világnapon, szerdától kitiltották az egyszer használatos műanyag eszközöket a debreceni állatkertből és vidámparkból - közölte a park igazgatója az MTI-vel.

A debreceni állatkertben tilos az eldobható műanyag használata

Nagy Gergely Sándor emlékeztetett rá, hogy az Európai Unióban 2021-től megtiltják az olyan eldobható műanyag termékek használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetőek.

A debreceni Nagyerdő ad otthont az állatkertnek és a vidámparknakForrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Debreceni_Nagyerd%C5%91_term%C3%A9szetv%C3%A9delmi_ter%C3%BClet#/media/File:B%C3%A9k%C3%A1s-t%C3%B3,_2015_Debrecen22.jpg

A magyar állatkerteket évente összesen csaknem 4 millióan keresik fel. Magyarország első természetvédelmi területén, a Nagyerdőben, az ország első vidéki állatkertje és egyetlen vidámparkja elkötelezett a természeti értékek védelmében, a környezettudatos és fenntartható megoldások alkalmazásában és a látogatókkal történő megismertetésében - magyarázta a döntés hátterét.

Ennek megfelelően már szerdától alkalmazzák a leendő EU-s szabályokat, és

kitiltják az egyszer használatos műanyag

szívószálak, keverőpálcikák, poharak, tányérok, evőeszközök és műanyag zacskók használatát a vendéglátóhelyeikről, és így csökkentik a keletkező műanyaghulladékok mennyiségét - tette hozzá a park igazgatója, reményét kifejezve, hogy példájukat más állatkertek és közgyűjtemények is követni fogják.

Debreceni Nagyerdőben lévő Békás-tóForrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:B%C3%A9k%C3%A1s-t%C3%B3,_2015_Debrecen25.jpg

Nagy Gergely Sándor az MTI érdeklődésére elmondta: az állatkertben, illetve a vidámparkban lévő ajándékboltokat maguk működtetik, a büféket külső vállalakozók üzemeltetetik. Utóbbiakkal korábban módosították a szerződéseket, így kellő idő volt a felkészülésre, aminek eredményeként szerdától nem alkalmazhatnak semmilyen egyszer használatos műanyag eszközt a területen.
Ugyanakkor arra felkészülve, hogy a vendégek bevihetnek a parkba egyszer használatos műanyag eszközöket, 

szelektív hulladékgyűjtő szigeteket is kialakítottak 

a nagyerdei állatkertben és vidámparkban - jelezte az igazgató.

(Forrás: MTI)