Újra karmolhatnak New Yorkban a macskák

macska kölyök feline pursuit leisure playfighting playing recreation scratch scratching animal claw animal anatomy domestic cat kitten juvenile young animal animal themes ginger cat pet blue background background color color background brown f
Két cica játékos harca
Vágólapra másolva!
Az amerikai államok közül New York lesz az első, ahol betilthatják a macskák karomtalanítását. Ez a brutális eljárás már Európa nagy részén tilos, sőt egyes amerikai városokban, például Los Angelesben, San Franciscóban és Denverben is.
Vágólapra másolva!

A New York állambeli tilalmat az állatvédőkön és a macskatartókon kívül támogatják az állatorvosok is, az eljárás ugyanis nagyon kegyetlen. A karomtalanításhoz a macskák lábujjait az első ízületig amputálni kell.

A törvény támogatói büszkék arra, hogy New York lesz az első állam, ahol elfogadnak egy ilyen állatjóléti törvényt, és bíznak abban, hogy ennek dominóhatása lesz, s a többi államban is hasonló tilalmat léptetnek életbe.

Két cica játékos harca Forrás: Image Source/Image Source/HERBERT SPICHTINGER/Herbert Spichtinger

A New York Állami Állatorvosi Társaság viszont nem támogatja a teljes tiltást. Úgy vélik, hogy az eljárást engedélyezni kéne utolsó menedékként az olyan macskáknál, amelyeket nem lehet leszoktatni a bútorok vagy az emberek karmolásáról, illetve gyenge immunrendszerű macskatartók esetében, akiknél nagy fertőzési kockázatot jelenthet egy karmolás.

A törvény megszegőire 1000 dolláros bírságot szabhatnak ki. Az állatorvosok azonban orvosi indokkal – például fertőzés vagy sérülés esetén – természetesen továbbra is végezhetik a beavatkozást.