Újra karmolhatnak New Yorkban a macskák

2019.06.05. 13:38

Az amerikai államok közül New York lesz az első, ahol betilthatják a macskák karomtalanítását. Ez a brutális eljárás már Európa nagy részén tilos, sőt egyes amerikai városokban, például Los Angelesben, San Franciscóban és Denverben is.

A New York állambeli tilalmat az állatvédőkön és a macskatartókon kívül támogatják az állatorvosok is, az eljárás ugyanis nagyon kegyetlen. A karomtalanításhoz a macskák lábujjait az első ízületig amputálni kell.

A törvény támogatói büszkék arra, hogy New York lesz az első állam, ahol elfogadnak egy ilyen állatjóléti törvényt, és bíznak abban, hogy ennek dominóhatása lesz, s a többi államban is hasonló tilalmat léptetnek életbe.

Két cica játékos harcaForrás: Image Source/Image Source/HERBERT SPICHTINGER/Herbert Spichtinger

A New York Állami Állatorvosi Társaság viszont nem támogatja a teljes tiltást. Úgy vélik, hogy az eljárást engedélyezni kéne utolsó menedékként az olyan macskáknál, amelyeket nem lehet leszoktatni a bútorok vagy az emberek karmolásáról, illetve gyenge immunrendszerű macskatartók esetében, akiknél nagy fertőzési kockázatot jelenthet egy karmolás.

A törvény megszegőire 1000 dolláros bírságot szabhatnak ki. Az állatorvosok azonban orvosi indokkal – például fertőzés vagy sérülés esetén – természetesen továbbra is végezhetik a beavatkozást.