India hőmérséklete elérte a döbbenetes ötven Celsius-fokot

klímaváltozás, szárazság, hőhullám, hőség
Egy indiai fiú megpróbálja magát lehűteni vízzel New Delhi-ben 2019 május 29-én
Vágólapra másolva!
India északi részén hőséghullám pusztít és a hőmérséklet Rajasthan városában a hétvégén elérte az döbbenetes 50,6 Celsius fokot. A rendkívüli időjárás miatt vízhiány alakult ki és megnőtt a hőguta esélye is. Az éghajlatváltozás kíméletlen fordulata több halálesetet okozott a félszigeten.
Vágólapra másolva!

Számos haláleset történt a forróság miatt

Rajasthan lakóit kínzó hőség sújtja, a sivatagi terülten több településen állandósult a 47 Celsius fok feletti hőmérséklet. A nappalok szinte elviselhetetlenek, de az éjszakai viszonyok is nagyon megviselik a helyieket. Az eset azonban nem egyedi: 2016 májusában a Rádzsasztánban található Phalodiban rögzítették az eddigi legmagasabb, 51 Celsius fokos hőmérsékletet.

Súlyos egészségügyi következményei lehetnek a tartós hőhullámnak Forrás: AFP/Imaginechina

Az Indiai Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a kemény hőség akár egy hétig is megmaradhat Rajasthan, Maharashtra, Madhya Pradesh, Punjab, Haryana és Uttar Pradesh államok területén.

A rendkívüli hőség miatt többen hőgutát kaptak és számos haláleset történt.

A fővárosban, New Delhben vörös figyelmeztető jelzést adtak ki, és azt tanácsolták a lakosságnak, hogy ha tehetik, ne tegyék ki a lábukat az utcára a legmelegebb órákban. A meteorológusok jelentették, hogy még a máskor viszonylag kellemes klímájúnak megítélt Himachal Pradesh hegyvidékében (ahová szívesen menekülnek az emberek a nyári melegtől) is elérte a hőmérséklet a 44,9 Celsius fokot.

A mezőgazdasági területek állapota folyamatosan romlik

A legtöbb indiai város a vízhiánnyal kapcsolatos félelmeiről számolt be. Maharashtra nyugati államában például a gazdálkodók megpróbáltak új vízforrásokat felfedezni a szomjazó állatok és növények számára.

A szárazság komolyan sújtja a gazdálkodókat Forrás: AFP/Imaginechina/Liu Zhongcan

– mondta Rajesh Chandrakant, az egyik legrosszabb helyzetű kerület, a Beed egyik lakója az AFP hírügynökségnek. – A gazdálkodók csak háromnaponta tudnak vizet adni az állatoknak.
Raghunath Tonde, egy héttagú család feje szerint a terület állapota öt éve folyamatosan romlik, ahol

gyakran napokig nem áll rendelkezésre víz.

Háromnaponta csupán egy tartály érkezik, amely az egész falu vízellátását megpróbálja szolgálni, ám hiába. A gazdálkodók kétségbeestek és féltik az életüket és a megélhetésüket.

Késik az éves monszun is

Beed lakosainak többsége a rendkívüli helyzetre való tekintettel abbahagyta a ruhák mosását és az otthonuk tisztítását a vízhiány miatt. A gyakorlat nem véletlen: az idei évben India több mint 40 százalékának kell szembenéznie a drámai szárazsággal. Ráadásul az éves monszun is késik, ami általában esőt hoz Dél-Ázsiában.

Egy indiai fiú megpróbálja magát lehűteni vízzel New Delhi-ben 2019 május 29-én Forrás: phys.org

Egy magánkézben lévő meteorológiai intézet, a Skymet azt prognosztizálta, hogy

az átlagosnál jóval kevesebb esőre lehet számítani ebben az évben.

A klímaváltozás tehát elkerülhetetlenül kopogtat az Indiai-félsziget mindennapjaiban: az elmúlt évtizedben a lakosság drasztikus változást tapasztalt, amely alkalmanként gyakori aszályokkal, máskor árvizekkel, és megint máskor hirtelen viharokkal jelentkezik.