A robotok segíthetik a mentális betegségben szenvedőket

robot
Nicole Robinson és NAO robot Andy. Nicole vizsgálja, hogy reagálnak az emberek az egészségügyi robot asszisztensekre.
Vágólapra másolva!
 Mesterséges intelligenciájú robotok segíthetik a mentális betegségben szenvedőket egy csütörtökön bemutatott ausztrál kutatás szerint.
Vágólapra másolva!

Robotokkal segítenék pszichés problémákkal küzdőket

Az ausztrál robotkutató-központ, az Australian Centre for Robotic Vision és a Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói szerint a szociális robotok sokat segíthetnek azoknak, akik különböző mentális problémákban,

például depresszióban, drog- és alkoholfüggőségben vagy táplálékozási zavarban szenvednek.

Megvizsgáltak 27 olyan világszintű kutatást, amelyek esetében robotokat használtak a pszichológiai kezelések során. Úgy vélik, több ilyen kutatásra van szükség a szociális robotok orvosi használatának fejlesztéséhez.

Nicole Robinson és NAO robot Andy. Nicole vizsgálja, hogy reagálnak az emberek az egészségügyi robot asszisztensekre. Forrás: https://dhrg.uws.edu.au/robots-ai-confr/psychometric-measures-of-incentives-and-self-efficacy-to-interact-with-a-social-humanoid-robot/

Nicole Robinson kutató szerint a robotokkal végzett munka abban is segít, hogy kiiktatja az egészségügyi munkatárssal személyesen, szemtől szemben végzett terápia esetleges negatív hatásait, például az előítéleteket és a megbélyegzést.
Kiemelte: a robotok egy önállóan végzett program vagy szolgáltatás során segíthetik az érintetteket úgy, hogy interakcióikkal a céljaik eléréséhez vezető úton tartják őket.

"Kutatásunk célja nem az, hogy helyettesítsük az egészségügyi szakembereket,

hanem hogy azonosítsuk azokat a hiányosságokat, amelyeknél a szociális robotok hatékonyan segíthetnek az érzékeny témák felszínre hozatalában és az olyan problémák azonosításában, amelyek kezeléséhez szakemberekre van szükség - mondta Robinson.
"Az orvosok így sokkal személyesebb és nagyobb kihívást jelentő feladatokra tudnak koncentrálni" - emelte ki a szakértő.
(Forrás: MTI)