Rejtélyes, új vírus terjed Kínában és Mongóliában, amit a kutatók az Alongshan névre kereszteltek és a fertőzöttek a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő és agyhártyagyulladás tüneteit mutatják. A betegség elsősorban lázzal, fejfájással és hányással jár.

Fejfájással, hányással és lázzal jár

Európában tucatnyi fertőzést terjesztenek a kullancsok. A négy legfontosabb betegség a kullancsencephalitis, a Lyme-kór, a TIBOLA és a nyúlpestis vagy más néven tularaemia, de világszerte egyre többen betegednek meg babéziózisban és sziklás-hegységi foltos lázban. Belső-Mongóliában azonban felbukkant egy újfajta vírus, amivel eddig még sohasem találkoztak.

Számtalan fertőzést terjeszthetnekForrás: commons.wikimedia.org

Az Alongshan (ALSV) első emberhez köthető esetét néhány napja azonosították, amelyről a New England Journal of Medicine tudományos szaklap számolt be. A falvivírus fejfájással, hányással és lázzal jár, és valószínűleg kullancscsípéssel terjed. Egyelőre nem lehet sokat tudni róla, csak azt, hogy Kínában és Mongóliában észlelték és a fertőzöttek a kullancs által okozott vírusos agyvelő és agyhártyagyulladás tüneteit produkálták.

Néhány beteg kómába esett

Összesen 86 beteget azonosítottak hasonló tünetekkel, akik szinte mind a mezőgazdaságban dolgoznak. Őket egy eddig ismeretlen, szegmentált RNS-vírus fertőzte meg, amelyet a most publikált tanulmány szerzői ALSV-nek neveztek el. A betegeket az orvosok antimikrobális és vírusölő készítményekkel kezelték. A legtöbb páciensnél nyolc napon belül elmúltak a tünetek, ám 35 százalékuk kómába esett, ami arra utal, hogy az ALSV akár súlyos betegséget is okozhat.

Ixodes ricinus kullancsForrás: Richard Bartz, Munich Makro Freak

Eredményeink arra utalnak, hogy talán az ALSV okozhatta a korábban ismeretlen, lázad megbetegedéseket, ezért még több vizsgálatra lesz szükség ahhoz, hogy a betegséget elterjedési területét, tüneteit és lehetséges következményeit pontosan meg tudjuk határozni – hangsúlyozták a szerzők, akik hozzátették, hogy nem csak a kullancsok, hanem a területen élő szúnyogok is hordozhatják a betegséget.

A felelősségteljes magatartást szorgalmaznák

Az Alongshan vírusra ezért óriási figyelem irányult az elmúlt napokban és a kutatók szerint az új technológiák segítségével jelentősen felgyorsult az új vírusok felfedezésének üteme. Nem véletlen, hogy a közelmúltban számos kórokozót fedeztek fel, többek között az SFTS vírust és az Anaplasma capra-t, amelyeket még mindig vizsgálnak.

Több száz kullancsfaj ismert a világonForrás: pexels.com

A szakértők úgy gondolják, hogy a betegségek megjelenésének és a járványkitörés enyhítésének a leginkább költséghatékony és eredményes módja azt lehet, ha a közösségek felelősségteljes, előrelátó és valós idejű felügyelete és megfigyelése. Azt javasolják, hogy nyáron, a kullancsszezon csúcsán ajánlatos naponta ellenőrizni a testünket, különösen a hajlatokban, a fülekben és a haj vonalában is. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a bőrbe fúródott, táplálkozását megkezdő kullancs mihamarabbi felfedezésének és eltávolításának fontosságát. A korai eltávolítás ugyanis a kórokozók átvitelének megakadályozására is alkalmas.