A francia kémnő, akitől rettegett a Gestapo

Nancy Wake
Feltűnő szépsége és rettenthetetlen bátorsága még a legnehezebb pillanatokban is megvédte
Vágólapra másolva!
Nancy Wake nem igazán kedvelte az erőszakot, ám amikor 1939-ben kitört a háború, az új-zélandi születésű újságíró nem akart hátralépni és harc nélkül végignézni, ahogy a nácik lángba borítják a világot. A legújabb kori történelem egyik leghírhedtebb kémnője a háború végén az első helyet foglalta el a Gestapo körözési listáján, amely óriási összegű, 5 millió frankos vérdíjat tűzött ki a fejére. Minden alkalommal ki tudta játszani a németeket, és soha nem tudták elkapni, ezzel pedig kiérdemelte a fehér egér becenevet, mert egy kisegérhez hasonlóan, mindig ki tudott bújni az ellenség karmai közül.
Vágólapra másolva!

„Gyűlölöm a háborúkat és az erőszakot..."
(Nancy Wake)

A háború előtt interjút készített Hitlerrel

Mindig vonzották az izgalmak és a nem mindennapi események, de fiatal újságíróként Nancy Wake még biztosan nem gondolta volna, hogy egykor a világ egyik legrettegettebb kémnője válik belőle.

Az új-zélandi Wellingtonban született 1912-ben, és hat testvérével együtt sanyarú családi körülmények között nőtt fel. Kalandvágyó, lázadozó természete miatt tizenhat évesen elkötözött otthonról.

Független újságíróként megbízást kapott egy interjúra Hitlerrel Forrás:https://www.origo.hu/tudomany/20190125-az-adolf-hitler-tulajdonaban-volt-konyvet-a-kanadai-nemzeti-konyvtar-szerezte-meg.html

Először nevelőként, majd nővérként dolgozott, és szorgalmasan spórolt. A nagynénjétől örökölt pénzből Amerikába költözött, és egy ideig New Yorkban élt. A "nagy alma" azonban nem vonzotta, így Európát választotta: először Londonban, majd Párizsban telepedett le.

Végül a francia fővárosban találta meg a helyét, ahol szabadúszó újságíróként kezdett el dolgozni.

Nem bírta elnézni, ahogy bántalmazták a zsidókat Forrás: commons.wikimedia.org

Egészen közelről látta és érzékelte Hitler hatalomra jutását: többször volt a szemtanúja olyan incidenseknek, amelyekben zsidó nőket és gyerekeket vertek össze az utcán.

Hitlerrel a kancellárrá választása után készített interjút Forrás: Bundesarchiv/O. Ang.

Ez nagyon mélyen megérintette, ezért elhatározta, hogy

minden rendelkezésére álló eszközzel harcolni fog a nácik ellen.

A sors érdekes fintora, hogy 1933-ban az egyik párizsi napilap, az Australian felkérte, hogy utazzon Berlinbe, és készítsen egy interjút a német kancellárral, Adolf Hitlerrel.

A férjével csatlakozott a francia ellenálláshoz

Nancy Wake 1939-ben, a második világháború kitörésének évében ment hozzá Henri Edmond Fiocca-hoz, egy gazdag francia gyároshoz. Egy évvel később, 1940 májusában a Wehrmacht lerohanta Belgiumot, Hollandiát, és Hitler Franciaországot is térdre kényszerítette.

Nancy Wake és férje, Henri Edmond Fiocca Forrás: hubpages.com

Franciaország 1940-ben történt német megszállása után a férjével együtt a földalatti francia ellenállási mozgalomhoz csatlakozott. Két évig mindketten fedett futárként ténykedtek, a francia ellenállás németekről szerzett információit továbbították a brit katonai felderítésnek.

Nancy Wake később szabotőrként, illetve kémként is bebizonyította vakmerőségét és elszántságát.

Nancy Wake és a francia ellenállás női tagjai Forrás: hubpages.com

Később a német fogságba esett szövetséges katonák kimenekítésén ügyködött (csak 1943-ban több mint ezer embernek tudott segíteni), miközben a Gestapo ekkor már minden lépését igyekezett nyomon követni, megpróbálta lehallgatni a telefonjait és elfogni a leveleit.

Végül a talaj túl forróvá vált számára Franciaországban, így a férjét hátrahagyva Londonba menekült.

Röviddel a távozása után hitvesét, a gazdag francia gyárost elfogták és megkínozták a Gestapo ügynökei, hogy információkat szedjenek ki belőle felesége hollétéről.

A férfi a végsőkig kitartva hallgatott, amiért kivégezték. Nancy Wake egészen a háború végéig nem is értesült a férje haláláról.

A szépségével játszotta ki a katonákat

Nagy-Britanniába való kalandos távozása idején kapta meg a „fehér egér" becenevet, mert egy kisegérhez hasonlóan, mindig ki tudott bújni az SS és a Gestapo karmai közül.

Csak jóval később árulta el sikeres taktikájának titkát: Nancy Wake a számára veszélyes helyzetekben hihetetlen hidegvérrel egyszerűen elkezdett flörtölni vagy kedvesen beszédbe elegyedni az utána kémkedő német ügynökökkel, hogy elaltassa a gyanakvásukat.

Nancy Wake lenyűgöző megjelenésével és intelligenciájával verte át a német katonákat Forrás: Wikimedia Commons

– mesélte később Nancy Wake.

A menekülés azonban így sem volt egyszerű. Amikor például Toulouse határán elfogták a vonaton, egy vad mesével állt elő.

Azt állította az ügynököknek, hogy feltétlenül el kell engedniük, mert ő az egyik magas rangú tisztségviselő szeretője,

és emiatt kénytelen titkolni személyazonosságát, hiszen a férje elől menekül.

Pihenő SS-katonák. Mindig ki tudott menekülni az SS és a Gestapo markából Forrás: Bundesarchiv

A németek elhitték a történetet, és elengedték, így Nancy simán kiszökött Franciaországból,

majd a Pireneusokon át Spanyolországba, végül Nagy-Britanniába.

Megérdemelte a fehér egér becenevet

Nancy Wake Londonba érve speciális katonai kiképzést vállalt a szabotázsakciók kivitelezésére, a Churchill utasítására létrehozott Special Operations Executive, azaz a Különleges Hadműveletek Végrehajtó Egységének tagjaként, amely szorosan együttműködött a francia ellenállással.

Winston Churchill, aki életre hívta a különleges Hadműveletek Végrehajtó Egységét (Special Operations Executive) Forrás: Wikimedia Commons

Számos hírszerzési és harci feladatot teljesített, miközben a legmagasabb szintű kémkiképzésben részesült, és nem mellesleg megtanult puszta kézzel embert ölni. A kiképzés során a tisztjei szinte kivétel nélkül megjegyezték, hogy

gyorsan tanul, igen ügyesen lő, és még a férfiakat is megszégyenítette az erejével, illetve tehetségével.

A Gestapo ügynökei minden lépését figyelték Forrás: Wikimedia Commons

Nancy Wake hamarosan vezető szerepet vállalt az ellenállásnak szánt fegyverek beszerzésében és Franciaországba csempészésében, nem kevesebb, mint 7500 ember tevékenységét koordinálta.

Nancy Wake több akciót is személyesen hajtott végre a Gestapo emberei ellen,

és egy alkalommal magára vállalta még egy olyan feltételezett német kém lebuktatását is, akitől pedig mindenki más rettegett.

A puszta kezével ölte meg az SS-őrt

A gyönyörű, mindig mosolygós fiatal nő legemlékezetesebb akcióját akkor hajtotta végre, amikor a Special Operations Executive egy német fegyvergyár ellen indított támadást. Amikor az épületre vigyázó egyik SS-őrszem felfedezte a készülő szabotázst, és ezért riasztani akarta az őrszázadot, Nancy Wake, hogy ezt megakadályozza, a puszta kezével ölte meg.

Feltűnő szépsége és rettenthetetlen bátorsága még a legnehezebb pillanatokban is megvédte Forrás: IMBD

– emlékezett később az esetre a híres kémnő. – De ez volt az első és egyetlen alkalom, amikor élesben próbáltam ki, és működött. Én magam is nagyon meglepődtem."

A francia ellenállás tagjai semmitől sem riadtak vissza Forrás: Origo

Az ellenállás iránti elkötelezettségét azzal bizonyította, hogy számos akcióban, ejtőernyős műveletekben, valamint sok véres összecsapásban vett részt,

egy alkalommal pedig körülbelül 500 kilométert kerékpározott a küldetése teljesítéséhez,

hogy 72 órán belül át tudjon adni egy különösen fontos üzenetet.

Ötmillió frankos vérdíjat tűztek ki a fejére

Pályafutása során Nancy Wake több ezer életet mentett meg, és a források szerint körülbelül 1400 németet likvidált. Állhatatossága, feltűnő szépsége és rettenthetetlen bátorsága még a legnehezebb pillanatokban is megvédte őt.

A francia ellenállás tagjai között számos nő akadt Forrás: Origo

A Harmadik Birodalom politikai titkosrendőrsége, a Gestapo 1943-ban

5 millió frankos vérdíjat tűzött ki a fejére, ami akkoriban példátlanul magas összegnek számított.

Ám soha, egyszer sem kapták el. A híres kémnő számos magas francia kitüntetésben részesült: a Francia Köztársaság Becsületrendjének tisztjeként megkapta a Croix de guerre-t (Háborús kereszt), valamint a Médaille de la Résistance-t (az ellenállási emlékérmet), amit azok kaphattak meg, akik „hitről és bátorságról tettek tanúbizonyságot, valamint részt vettek a francia ellenállásban az ellenség és azok cinkosainak a legyőzésében".

Kiérdemelte a "fehér egér" becenevet Forrás: Wikimedia Commons

Kiérdemelte az Elnöki Szabadság-érdemrendet, ami az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetése; de megkapta a George Medalt 1945-ben, a Companion of the Order of Australia-t pedig 2004-ben.

Csak a küldetésére koncentrált

Nancy Wake 1944-ben tért vissza Franciaországba, ahol fontos szerepet töltött be London és az ellenállás kapcsolattartójaként; de megszervezte a szövetségesek támogatását is a D-napi invázió előtt.

Ejtőernyőn dobták le 1944. március 1-jén, ám landolás közben fennakadt egy fán. Szerencséjére nem a németek, hanem Henri Tardivat, a francia ellenállás kapitánya bukkant rá.

Könyvben is megjelent, és meg is filmesítették a kalandos életét Forrás: IMBD

– bókolt a katona a nőnek a feljegyzések tanúsága szerint.
A feltűnő szépségű Nancynek azonban a fontos küldetése miatt nem volt ideje a fecsegésére, ezért amikor kibontotta magát az ejtőernyő zsinórjai közül, csak ennyit válaszolt neki:

amiből a francia kapitány is azonnal rájött, hogy Nancy Wake bárki lehet, csak éppen nem egy bajba jutott olyan szegény lány, akit meg kell védeni.

Az ötvenes éveiben járó Nancy Wake a háború után Forrás: Getty Images

A második világháború után a híres kémnő a brit hírszerzésnek dolgozott, és később többször is hangsúlyozta, hogy

mindig „túl elfoglalt volt ahhoz, hogy féljen".

Bár nehezen dolgozta fel férje halálát, és soha sem bocsátotta meg magának, hogy a szerelme miatta halt meg, 1957-ben ismét férjhez ment.

Nancy Wake, kezében a francia ellenállás egyik poszterével Forrás: Stringer/Getty Images

Ezután felváltva élte életét Angliában, illetve Ausztráliában. Magas kort megélve, 2011-ben, 98 évesen halt meg. Hamvait a saját kívánságára azon a hegyvidéken szórták szét, ahol a háború alatt harcolt.