Szerelmi ügyekben valahogy mindig ugyanazt a típust keressük

szerelem, szerelmesek, kapcsolat
Vágólapra másolva!
Nagy általánosságban jellemző, hogy ha valakinek véget ér egy számára nem túl jó érzésekkel teli párkapcsolata, akkor megfogadja, hogy legközelebb valaki olyannal fog randevúzni, aki teljesen eltér az ő „típusától". Ugyanakkor a Torontói Egyetem kutatóinak új megállapításai szerint ezt könnyebb mondani, mint megtenni. A Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóiratban most publikált tanulmány szerint a kapcsolatainkban újra és újra ugyanazt az embert keressük.
Vágólapra másolva!

Összhangban állnak a választott személyiségek

Gyakran előfordul, hogy amikor egy szerelmi kapcsolat véget ér, a szakító felek az események okaként az ex-partner személyiségét nevezik még és ezért döntenek úgy, hogy a jövőben egy teljesen más „típusú" személyre van szükségük. A Torontói Egyetem kutatói szerint azonban nagy esély van arra, hogy újra és újra a hasonló személyiséget válasszuk.A több éven át megfigyelt párokról és családokról szóló, több korosztályban végzett tanulmányokból származó adatok felhasználásával azt találták, hogy „az egyén romantikus partnereinek személyiségében jelentős összhang áll fenn". A kutatók összesen 332 ember jelenlegi és korábbi partnereit hasonlította össze.

– mondta Yoobin Park, a pszichológiai tanszék PHD hallgatója, a tanulmány vezető szerzője, aki Geoff MacDonalddal, a tanszék professzorával közösen végezte el az elemzéseket.

Tudat alatt vagyunk következetesek

A tanulmány résztvevői körében értékelték a jelenlegi és a múltbeli partnereket olyan, különböző személyiségvonások alapján, mint az egyéniség, a lelkiismeretesség, az extrovertált személyiség, a neurotikusság és a nyitottságot az új tapasztalatokhoz. Megkérdezték tőlük, mennyire tudnak azonosulni az olyan kijelentésekkel, mint például az „általában szerény és visszafogott vagyok", a „sokféle dolog érdekel" vagy épp a „terveket készítek és végrehajtom őket".

Hajlamosak vagyunk ugyanazt a "típust" választani Forrás: AFP

A kutatók arra kérték az önkénteseket, hogy egy ötpontos skálán értékeljenek kijelentéseket aszerint, hogy mennyire tudnak azonosulni azzal. A válaszok elemzése végül azt mutatta, hogy a résztvevők jelenlegi szerelmi partnerei összességében szinte ugyanazokat a válaszokat adták ezekre, mint az exek.

– magyarázta MacDonald. – És bár a kutatásunk azt egyelőre nem teszi egyértelművé, hogy az emberek miért a hasonló személyiségtípusokat keresik, de azt látjuk, hogy az elsődleges szempont mindig az önmagunkhoz való hasonlóság.

A már egyszer elsajátított készségegeinket hasznosítjuk

A kutatók szerint ezek az eredmények segíthetnek a pároknak egészséges és boldog szerelmi kapcsolatokat kialakítani és megtartani.

– hangsúlyozta Park. – Ha az új partnere személyisége hasonlít az ex-partner személyiségére, akkor az egyszer már megtanult készségek átadása hatékony módja lehet annak, hogy az új kapcsolat jó alapokon induljon el.

A párkapcsolatokban nem árt egy kis önismeret Forrás: Thinkstock

Hozzátette, hogy a tanult stratégiák azonban gyakran viszik el negatív irányba az amúgy jól kezdődő viszonyokat, ezért még több kutatásra van szükségük ahhoz, hogy meg tudják határozni, hogy a hasonlóság ténye mennyi pluszt és mennyi mínuszt adhat.

– összegezte a kutató.