Szerelmi ügyekben valahogy mindig ugyanazt a típust keressük

2019.06.11. 15:01

Nagy általánosságban jellemző, hogy ha valakinek véget ér egy számára nem túl jó érzésekkel teli párkapcsolata, akkor megfogadja, hogy legközelebb valaki olyannal fog randevúzni, aki teljesen eltér az ő „típusától". Ugyanakkor a Torontói Egyetem kutatóinak új megállapításai szerint ezt könnyebb mondani, mint megtenni. A Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóiratban most publikált tanulmány szerint a kapcsolatainkban újra és újra ugyanazt az embert keressük.

Összhangban állnak a választott személyiségek

Gyakran előfordul, hogy amikor egy szerelmi kapcsolat véget ér, a szakító felek az események okaként az ex-partner személyiségét nevezik még és ezért döntenek úgy, hogy a jövőben egy teljesen más „típusú" személyre van szükségük. A Torontói Egyetem kutatói szerint azonban nagy esély van arra, hogy újra és újra a hasonló személyiséget válasszuk.A több éven át megfigyelt párokról és családokról szóló, több korosztályban végzett tanulmányokból származó adatok felhasználásával azt találták, hogy „az egyén romantikus partnereinek személyiségében jelentős összhang áll fenn". A kutatók összesen 332 ember jelenlegi és korábbi partnereit hasonlította össze.

A hatás jóval több annál, mint hogy valaki leginkább a saját magához hasonlót keresi a kapcsolataiban – mondta Yoobin Park, a pszichológiai tanszék PHD hallgatója, a tanulmány vezető szerzője, aki Geoff MacDonalddal, a tanszék professzorával közösen végezte el az elemzéseket.

Tudat alatt vagyunk következetesek

A tanulmány résztvevői körében értékelték a jelenlegi és a múltbeli partnereket olyan, különböző személyiségvonások alapján, mint az egyéniség, a lelkiismeretesség, az extrovertált személyiség, a neurotikusság és a nyitottságot az új tapasztalatokhoz. Megkérdezték tőlük, mennyire tudnak azonosulni az olyan kijelentésekkel, mint például az „általában szerény és visszafogott vagyok", a „sokféle dolog érdekel" vagy épp a „terveket készítek és végrehajtom őket".

Hajlamosak vagyunk ugyanazt a "típust" választaniForrás: AFP

A kutatók arra kérték az önkénteseket, hogy egy ötpontos skálán értékeljenek kijelentéseket aszerint, hogy mennyire tudnak azonosulni azzal. A válaszok elemzése végül azt mutatta, hogy a résztvevők jelenlegi szerelmi partnerei összességében szinte ugyanazokat a válaszokat adták ezekre, mint az exek.
A kapcsolatokból eredő, sokszor nem is tudatos következetesség azt mutatja, hogy az embereknek valóban vannak „típusai", amikor szerelmi partnert választanak – magyarázta MacDonald. – És bár a kutatásunk azt egyelőre nem teszi egyértelművé, hogy az emberek miért a hasonló személyiségtípusokat keresik, de azt látjuk, hogy az elsődleges szempont mindig az önmagunkhoz való hasonlóság.

A már egyszer elsajátított készségegeinket hasznosítjuk

A kutatók szerint ezek az eredmények segíthetnek a pároknak egészséges és boldog szerelmi kapcsolatokat kialakítani és megtartani.
Minden kapcsolataiban megtanulunk egy-egy új stratégiát arra vonatkozóan, hogy hogyan tudunk a partnerünk személyiségével a leginkább hatásosan együttműködni – hangsúlyozta Park. – Ha az új partnere személyisége hasonlít az ex-partner személyiségére, akkor az egyszer már megtanult készségek átadása hatékony módja lehet annak, hogy az új kapcsolat jó alapokon induljon el.

A párkapcsolatokban nem árt egy kis önismeretForrás: Thinkstock

Hozzátette, hogy a tanult stratégiák azonban gyakran viszik el negatív irányba az amúgy jól kezdődő viszonyokat, ezért még több kutatásra van szükségük ahhoz, hogy meg tudják határozni, hogy a hasonlóság ténye mennyi pluszt és mennyi mínuszt adhat.
Amikor valaki úgy érzi, hogy minden kapcsolatában ugyanazok a problémák merülnek fel, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy a partner „típusa" mennyiben járul hozzá ezekhez – összegezte a kutató.