Célzottan fecskéknek tervez házat egy fiatal építészmérnök Szegeden. Az ötlettel az életterük zsugorodása miatt egyre nagyobb bajba kerülő szárnyasoknak segítene.

Sajnos nincs mit szépíteni a szomorú tényen, az elmúlt években drasztikusan csökkent a fecskék száma hazánkban. Az állomány helyzete annyira aggasztó, hogy ha nem történik számottevő változás, akár már 2020-ra eltűnhetnek az országból. A következmények túlzás nélkül drámaiak lennének, a mezőgazdasági kártevők mellett azok a szúnyogfajok is elszaporodhatnak, amelyek akár halálos betegséget is terjeszthetnek.

A hanyatlás mögött álló okok összetettek, a klímaváltozás, a nagyüzemi mezőgazdaság okozta élőhely-átalakítás, pusztítás mellett a lakosság is egyre intoleránsabb a fecskékkel szemben, pusztán azért, mert a csicsergő madarak zavarják az embereket, vagy mert az állatok ürüléke alaptalan félelmet kelt egyesekben.

A figyelmeztetéseink és a törvények ellenére évről évre egyre nagyobb mennyiségben verik le a fészkeket, szinte mindig a költési időszak közepén. Ekkor elpusztul a tojás, a fióka és gyakran a kotló madár is" – nyilatkozta korábban Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület (MME) munkatársa.

Partifecske (Riparia riparia)Forrás: Flickr/escribirconlacabeza

Fecskeoázis a Szegedi Vadasparkban

Utóbbi problémára keresett megoldást egy fiatal építészmérnök, Tóth Bence Péter, aki diplomamunkájának részeként – az MME szakértőinek, Orbán Zoltánnak és dr. Halmos Gergőnek a segítségével - egyfajta látogatóközpontba oltott fecskemenedéket tervezett az ezernyi gondtól sújtott madarak számára. A létesítmény a Szegedi Vadaspark egyik egykori bányatava, a Sancer-tó mellett kapna helyet. A helyszínválasztásban a tervező szegedi kötődése mellett az is szerepet játszott, hogy a víz környéke ideális életteret kínál a fecskéknek: rengeteg a táplálékot jelentő szúnyog, és bőségesen rendelkezésre áll sár és agyag a fészkek megépítéséhez.

Vázlat az építményrőlForrás: Tóth Bence Péter

A leendő épület az organikus stílust követné, azaz anyagával és lágy vonalaival száz százalékban igazodna a természet formáihoz, nem lógna ki belőle; az alaprajz szerint leginkább egy óriási szilvamagra emlékeztetne.

A kétszintes építményben többek között állandó, illetve időszakos kiállítások is helyet kapnának, valamint egy műhely üzemelne benne, ahol oktatók felügyelete mellett az érdeklődők fészkelő helyet építhetnek a fecskék számára. A barkácsolás közben a látogatók rengeteg hasznos információt gyűjthetnek be e védett állatok szokásairól, természetéről.

Digitális grafika az épületrőlForrás: Tóth Bence Péter

A lényegi részt persze azok a lesek jelentik, amik a tóparti létesítmény két oldalán futnának és az óriási ereszekre engednének rátekintést. Az elképesztő, legalább ötméteres eresztúllógás bőséges helyet biztosítana a füsti és molnárfecskéknek arra, hogy fészkeket építsenek maguknak. Az épülettel szemben egy mesterséges sziget is helyet kapna, itt a partifecskék tudnának tanyát verni. Ugyanakkor a ház nem csak a fecskéknek nyújtana menedéket: télen, amikor a költöző madarak nem tartózkodnak az országban, más, helyben maradó fajok is biztonságos otthonra lelhetnek az építmény ereszei alatt.

A hatalmas ereszek alatt számos fecske találna menedékreForrás: Tóth Bence Péter

A fészkeket ablak választaná el a látogatótértől, ám itt rögtön felmerül egy lényeges kérdés: nem fognak-e véletlenül az üvegnek repülni a madarak? Tóth Bence Péter szerint erre a problémára is van megoldás: a falnyílásba ferdén berakott üveget olyan speciális UV-bevonattal látnák el, amit a madarak szeme is érzékel, emellett a környező vízfelület is tükröződne rajta.

Az ambiciózus projekt egyelőre csak papíron létezik, megvalósításához mindenképpen támogatókra lenne szükség. Tóth Bence Péter elmondta, ha sikerülne forrásokat szerezni és megépülhetne a látogatóközpont, akkor Magyarország más tájain is létre lehetne hozni hasonló állatvédő létesítményeket.

Látványterv a fecskeházrólForrás: Tóth Bence Péter

A fecskeház anyagában, kialakításában, elviségében könnyedén adaptálható lenne bárhova az országban" –mondta az építészmérnök.