A mai Svájc területén élt 44 millió évvel ezelőtt az a ragadozó, amelyik nagyobb volt a kor összes többi húsevőjénél - olvasható a Bázeli Múzeum pénteki közleményében.

Ezek voltak Európa legelterjedtebb húsevő ragadozói

Maradványait a 20. század elején tárták fel Solothurn svájci kanton Egerkingen városában, azóta a Bázeli Természettudományi Múzeum gyűjteményében őrzik.

Egy harmadidőszaki hyaenodon ( a nemzetségnév jelentése: hiéna fogú) rekonstrukciójaForrás: Mesozoica game Wikia - Fandom

Két kutató, a bázeli Bastien Mennecart paleontológus és Floreal Sole, a belga Királyi Természettudományi Intézet munkatársa megvizsgálták a múzeumban őrzött fogakat és állkapocscsontokat.

Hyaenodon fosszilis csontvázaForrás: ThoughtCo

Az Európát a földtörténeti újkorban, a paleocén és a miocén időszakokban 56-23 millió évvel ezelőtt benépesítő húsevő emlősök egyik leggazdagabb csoportját az úgynevezett hyaenodonok alkották.

A csoport a paleocén időszak végétől a miocén kor elejéig népesítette be az ősi Európa szárazföldjeitForrás: Mundo Prehistórico

Többféle éghajlaton éltek, élőhelyük szerint fejlődtek ki testi jellegzetességeik.

Új, eddig ismeretlen fajjal gyarapodott a kihalt csoport

Az összes eltérésük ellenére a tudomány eddig abból indult ki, hogy a testük legfeljebb 70 centiméteresre nőtt meg.

Ők lehettek saját koruk legfélelmetesebb szárazföldi ragadozóiForrás: Fine Art America

Húsz kilogrammosnál nehezebb egyedet nem ismertek. Mindkét tudós saját adataival igazolta, hogy a hyaenodonok között volt olyan faj, amelyik akár 30 kilogrammot nyomott és nagyjából egyméteresre is megnőtt,

tehát az eddigi testméretei akár ötven százalékkal is nagyobbak lehettek az eddig véltnél.

 

Jóval nagyobb példányai is léteztek, mint azt eddig feltételeztékForrás: Walking with Dinosaurs Wiki - Fandom

A hyaenodonok családfája új, eddig ismeretlen fajjal bővült, amelyik a Cartierodon egerkingensis nevet kapta.

A név egyrészt Robert Cartier gyűjtő előtt tiszteleg, benne van a fogat jelentő görög odon, valamint Egerkingen, a megtalálási hely neve.
(Forrás: MTI/APA)