Egymilliárd embernek kell elhagynia az otthonát a klímaváltozás miatt

klímaváltozás, éghajlatváltozás
Körülbelül egymilliárd embernek kell elhagynia az otthonát?
Vágólapra másolva!
Ausztrál kutatók kidolgozták az emberi civilizáció legrosszabb forgatókönyvét, amely szerint az éghajlatváltozás három évtizeden belül drasztikusan megváltoztatja a bolygó mindennapjait. A riportban nem kisebb, mint „háborús" válaszra van szükség ahhoz, hogy elkerüljük az „ítélet napját". Bár tudják, hogy a véleményünk kemény, de a „szükséges igazságról" számol be.
Vágólapra másolva!

Összeomolhat az Amazonas-menti ökoszisztéma

A tanulmány szerzői olyan forgatókönyvet tártak nyilvánosság elé, amelyben 2050-re a világ népességének több mint a fele kénytelen lesz évente legalább 20 napon át halálos hőséggel szembenézni. A kutatók azt is előrevetítették,

az a terméshozamok világszerte egyötödével csökkennek, az Amazonas-menti ökoszisztéma összeomlik, az Északi-sark nyáron jégmentes lesz és a tenger szintje is fél méterrel emelkedik.

Az Amazonas menti esőerdőség a földkerekség fajokban egyik leggazdagabb területe, de napjainkban már ezt a területet is súlyos veszélyek fenyegetik Forrás: AFP/Marie Hippenmeyer

Utóbbi nem is elképzelhetetlen, hiszen csak a 20. században már 0,19 méterrel magasabb lett. A legrosszabb esetben „a pusztulás mértéke túlmutat azon, amit még modellezni tudunk, de nagy valószínűséggel véget ér az emberi civilizáció".

Harcolni vagy menekülni lesz szükséges

A jelentés szerint több mint egymilliárd embernek kell 2050-re elhagynia az otthonát. De ez igaz lehet? Ez a legrosszabb prognózis, amit a kutatók valaha nyilvánosságra hoztak. A Világbank ezzel szemben ugyanebben a kérdésben 140 milliós veszteségeket jósol, egy 2018-as svéd jelentés pedig arról ír, hogy jelenleg körülbelül egymilliárd ember él olyan területeken, amelyeket a tengerszint félméteres emelkedése érint.

Egy indiai fiú megpróbálja magát lehűteni vízzel New Delhi-ben 2019 május 29-én Forrás: phys.org

– mutatott rá David Spratt, a tanulmány társszerzője.
Utalt egy ENSZ-honlapra is, amely szerint „ha nem változtatjuk meg a hozzáállásunkat és teszünk lépéseket a Föld védelmében, akkor

a következő 30 évben egymilliárd vagy több sebezhető, szegénységben élő embernek nem lesz más választása, csak harcolni vagy menekülni".

Több szakember még mindig szkeptikus

A világ azonban elkötelezte magát, hogy megfékezi ezt a rémálomnak tűnő előrejelzést és a hőmérséklet emelkedését tartósan 2 Celsius fok alatt tartja.

A párizsi egyezmény kitér a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére irányuló tervekre, a globális felmelegedés megállítására.

A gleccserek olvadása veszélyezteti a biodiverzitást Forrás: nps.gov

Ám a jelentés összeállítói még ezzel szemben is szkeptikusak. Az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testületi (IPCC) bizottságának jelentése ugyanis szerintük egy kissé csalóka: részben az évek óta elvégzett felülvizsgálati folyamatnak köszönhetően, részben mert az IPCC nem fordít elég figyelmet azokra folyamatokra, amelyek „a rendszer visszacsatolásához, összetett szélsőséges eseményekhez, és hirtelen és/vagy visszafordíthatatlan változásokhoz vezethetnek".

A folyamat még visszafordítható

Mark Maslin, a londoni College Egyetem kutatója azt mondja, hogy a kissé ijesztő jelentés növeli a biztonsági szakértők, mint például a Pentagon éghajlatváltozással kapcsolatos mély aggodalmait.

– magyarázta.

Körülbelül egymilliárd embernek kell elhagynia az otthonát? Forrás: Xinhua/Shutterstock

Vannak azonban olyan is, akik szkeptikusak. Michael Mann a Pennsylvania Állami Egyetem szakértője szerint a jelentés túlzottan felfújt, szenzációhajhász frázispufogtatás.

– mondta.
David Spratt és kollégái azonban úgy gondolják, hogy a folyamat még mindig visszafordítható, ám a károsanyag-kibocsátást jelentősen csökkenteni kell.

Ez a lépés kulcsfontosságú lehet az ENSZ idei éghajlat-változási csúcstalálkozóján,

mert „háborús" válaszra van szükség, hogy elkerüljük az „ítélet napját".