Közel 100 embert ölt meg a népszerű gyógynövény

Kratom kapszula formájában
Vágólapra másolva!
Az amerikai egészségügyi hatóságok arra intik a fogyasztókat, hogy kerüljék a kratom nevű gyógynövényalapú étrend-kiegészítő szedését. A terápiás céllal fogyasztott pszichoaktív növényhez az amerikai járványügyi hatóság (CDC) adatai szerint 2016 júliusa és 2017 decembere között 91 haláleset volt köthető. A halál oka minden esetben túladagolás volt.
Vágólapra másolva!

A Mitragyna speciosa nevű növény egy úgynevezett mitraginin alkaloidot tartalmaz; ez kis mennyiségben stimulál, nagyobb mennyiségben viszont nyugtató hatású. A vegyület – hasonlóan a morfinhoz – az agy opioid receptoraira hat, emiatt könnyen függőséget idézhet elő a fogyasztóban.

A kratommal kapcsolatos aggodalmaknak első ízben az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) adott hangot még 2018 őszén. 2012 óta követték alaposabban nyomon a készítmény hatását, és arra jutottak, hogy használata egyáltalán nem biztonságos. Ironikus módon korábban olyan embereket is kezeltek vele, akik opioid függőségben szenvedtek, csak később derült ki, hogy a szer a többi opiáthoz hasonló elvonási tüneteket idéz elő a páciensekben.

– mutatott rá az FDA.

Kratom kapszula formájában Forrás: AFP/2016 Getty Images/Joe Raedle

A kratom okozta halálesetek pontos számának felderítéséhez a CDC munkatársai összesen 27 000 nem szándékos drogtúladagolásban elhunyt ember adatait fésülték át. Kiderült, hogy az áldozatok közül 152-nek a vérében volt kimutatható a növény vegyülete, és közülük 91 esetében maga a kratom túladagolása volt a halál oka. Az említett alkaloid mellett más szerek (fentanil, heroin, benzodiazepinek, kokain) is jelen voltak az elhunytak testében.

(IFLScience \ CNN)