Ritka dámszarvasok születtek a Budakeszi Vadasparkban - fotó

Budakeszi vadaspark, dámszarvas
Vágólapra másolva!
Három vörhenyes színű, pettyes kis dámborjú született néhány nappal ezelőtt a Budakeszi Vadasparkban - közölte a vadaspark.
Vágólapra másolva!

Elsőként Szőke, a különleges, fehér dámbika, és az ugyancsak ritkaságszámba menő fekete dámtehén utódja született meg. A rozsdavörös csöppséget néhány nap múlva két újabb borjú követte, így

a Budakeszi Vadaspark dámállománya immár egy tucatnyira bővült.

A Kárpát-medencében őshonos és betelepített fajok bemutatására specializálódott Budakeszi Vadasparkban a látogatók a dámszarvasokra jellemző mindhárom színváltozatot megismerhetik: láthatnak sötétszőrű tehenet és spíszert (vagyis egyéves, az első agancsát viselő, ugyancsak fekete bikát), „hagyományos" vörös alapon fehér pettyes dámokat, valamint egy különleges, fehér színű dámszarvast is - írta közleményében a vadaspark.

Megszületett Szőke, a fehér színű dámszarvas első borja Forrás: Budakeszi Vadaspark

A napokban éppen a negyedik születésnapját ünnepelte a Budakeszi Vadaspark egyik legszebb és legkülönlegesebb nagyvadja, Szőke, a fehér dámbika. A látogatók Szőkét valóságos sztárként kezelik – ez nem is csoda, hiszen

a fehér színváltozat a dámoknál igen ritka, és a magyarországi állomány mindössze egy százaléka visel ilyen típusú szőrzetet.

Külön érdekesség, hogy a bika nem albínó, vagyis a szeme barna és a csülkei is pigmentáltak. Bár a tehenek a borjak születése utáni első napokban még féltő gonddal igyekeznek elrejteni a kicsinyeiket, a kitartó látogatók néhány napja már Szőke „elsőszülöttjét", valamint két másik dámszarvasborjút is megleshetnek a kifutókban.

Forrás: Budakeszi Vadaspark